IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското правителство блокира мегасделката за Time Warner

Властите се опасяват, че сделката ще забави прехода на индустрията към онлайн видео и други нови модели за разпространение и ще доведе до високи такси

08:34 | 21.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американското Министерство на правосъдието блокира сделка за милиарди долари за сливането на медийната компания Time Warner с комуникиационния концерн AT&T, предава Bloomberg.

Късно в понеделник министерството подаде иск срещу предложеното сливане във федерален съд във Вашингтон. „Предложеното придобиване на стойност 108 млрд. долара значително ще намали конкуренцията и в крайна сметка ще доведе до по-високи цени и по-малко иновации за милиони американци", се казва в изявлението на ведомството.

Впоследствие AT&T обяви плановете си да се бори за предложеното придобиване. Според докладите на министерството сделката следва да достигне обем от 108 млрд. долара.

През октомври миналата година AT&T постигна споразумение, с което да поеме медийната група. В групата Time Warner влизат HBO, филмовите студия Warner Bros и новинарският канал CNN. Със сделката AT&T възнамерява да стане по-независима от мобилния бизнес, където по-малките конкуренти като филиала на Deutsche Telekom T-Mobile и Sprint упражняват силен натиск. 

AT&T вече реализира няколко хода от плановете си да се превърне в медийна сила. Компанията придоби доставчика на сателитна телевизия DirecTV през 2015 г. за 48,5 млрд. долара.

Критиците обвиняват правителството на президента Доналд Тръмп, че с държавната намеса иска да предизвика отделянето на CNN. Тръмп многократно разкритикува канала през последните няколко месеца. Там президентът обикновено се представя в критична светлина.

Министерството на правосъдието оправдава иска си с отрицателни последици за американските потребители. Според него ще се увеличат разходите за кабелни абонати, а силата на иновациите ще се свие. Ведомството също така се опасява, че в случай на сливане съдържанието, създадено от Time Warner, вече няма да може да бъде разпространявано от други доставчици на кабелни мрежи или ще бъдат начислявани огромни такси.

Правителството цитира документи, в които AT&T и нейната дъщерна сателитна компания DirecTV описват традиционния модел за платена телевизия като "дойна крава" и "златна кокошка", което предполага, че клиентите са изложени на риск от увеличение на цените.

В жалбата от 23 страници се казва, че сделката ще забави прехода на индустрията към онлайн видео и други нови модели за разпространение.

AT&T не счита тези аргументи за валидни. Компанията е убедена, че съдът ще отхвърли твърденията на правителството и ще позволи сделката, заяви главният адвокат на компанията Дейвид МакЕйтий, цитиран в прессъобщение.  

Той твърди, че вертикалните сливания между компании на различни етапи в една верига за доставки биват рутинно одобрявани.

"Не виждаме основателна причина сливането ни да бъде третирано по различен начин", казва той, добавяйки, че AT&T е убедена, че съдията ще отхвърли иска на Министерството на правосъдието. Администрацията на Обама одобри подобна вертикална сделка през 2011 г., за да позволи на кабелната компания Comcast Corp да придобие NBCUniversal, припомня Bloomberg.

AT&T, който разглежда сделката като начин да се конкурира с редица технологични компании, като Netflix Inc и Amazon.com Inc. с неговата услуга Prime Video, описва делото като "радикално и необяснимо отклонение от една вековна традиция и антитръстов прецедент". 

На Wall Street спекулациите за възможен провал на сделката предизвикаха спад на цените на акциите на Time Warner. Те поевтиняха до края на борсовата сесия с 1,1 на сто, докато книжата на AT&T поскъпнаха с 0,4 на сто. 

Още при обявяването на плановете имаше доста скептицизъм за осъществяването ѝ. Въпреки че контролът на сливанията се упражнява от Министерството на правосъдието на САЩ, Федералната комисия по комуникациите също би могла да претегли плюсовете и минусите, особено след като Time Warner има лиценз за излъчване в Атланта, който може да бъде прехвърлен към AT&T. 

В своето съобщение за пресата при обявяването на сделката Time Warner и AT&T обещаха ползи за потребителите.

„Обединяването на силите с AT&T ще ни позволи да правим нововъведения, дори по-бързо, и да създадем по-голяма стойност за потребителите, заедно с всички наши партньори по дистрибуцията и маркетинга, и ще ни позволи да изградим творческо и финансово съвършенство, което да е на висота в нашата индустрия“, казва Джеф Бюкс, главен изпълнителен директор на Time Warner. 

„Сделка с такъв размер и обхват, и въздействието, което тя ще има върху потребителите, трябва да получат най-високото ниво на регулаторен контрол", казаха тогава от 21st Century Fox Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още