IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Германия като възможност за Макрон

Президентът на Франция трябва да се тревожи, че Германия в момента е политически твърде слаба, за да му съдейства за реализиране на идеите за реформи

11:00 | 21.11.17 г. 1
<p>
	Еманюел Макрон и Ангела Меркел на първата им официална среща в Елисейския дворец. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон и Ангела Меркел на първата им официална среща в Елисейския дворец. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон съжалява за политическата криза в Германия и изразява желанието си "главният партньор на Франция да бъде стабилен и силен". Той междувременно ще продължи да работи с канцлера на Германия Ангела Меркел, защото в края на краищата "германското правителство все още е на мястото си“, пише Politico.eu.

Това е основната партийна линия, очертана както от Макрон, така и от един от неговите помощници.

Във френските правителствени кръгове обаче има хора, които твърдят, че рухването на коалиционните правителствени преговори в Берлин може да осигури добра възможност на френския президент да покаже, че той е единственият голям европейски лидер, готов да поеме водещата роля, която Меркел изгуби, посочва изданието в анализа си.

Новините от Берлин са наистина лоши за Макрон. Той няма да се откаже от грандиозните си планове за реформиране на еврозоната и на Европейския съюз (ЕС) като цяло, тъй като никой в ​​Берлин няма политическа легитимност да даде началото на значителни разговори по този въпрос, отбелязва френски дипломат.

Дипломатите обаче са единодушни, че Макрон трябва да се възползва от момента. Германската криза има потенциала да изкриви срещата на върха на ЕС през следващия месец, която трябва да е посветена на начините за подкрепа на валутния съюз.

Това е болезнен момент за френския президент, тъй като прозорецът за възможностите му да се наложи приключва около средата на 2018 г. Тогава Европейската комисия (ЕК) ще мине в „спящ“ режим заради следващите избори за Европейски парламент (ЕП) през пролетта на 2019 г.

Сривът на коалиционните преговори в Берлин може дори да се разглежда като второто германско поражение на Макрон, посочва още изданието. През септември германските социалдемократи бяха заглушени в избирателните секции. Те са партията, с която френският президент показа интелектуална солидарност, когато беше министър на икономиката. Той редовно публикуваше съвместни документи с тогавашния си колега Зигмар Габриел за реформите в еврозоната и европейската интеграция.

От сценариите, които се предвиждат в Берлин, Еманюел Макрон без съмнение ще предпочете един - друга голяма коалиция между консервативната партия на Меркел и социалдемократите, пише още изданието в анализа си.

Ако Меркел в крайна сметка оглави правителство на малцинството, тя ще бъде лишена от властта си и възможността да е по-смела на европейската политическа сцена. Дългите месеци на нова предизборна кампания и вот пък ще я превърнат в „куцо пиле“ с голяма несигурност за това, което ще последва.

Тотален удар може да нанесе вероятността крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ да събере над 15% от гласовете.

Случилото се в Берлин обаче далеч не е чак такова бедствие за Макрон. Все пак коалиционните преговори не са се провалили заради несъгласие за реформата на еврозоната, отбелязва изданието. Промените в еврозоната не са от чак такъв спешен характер както например завършването на банковия съюз.

Лидерският вакуум на ниво ЕС обаче може скоро да бъде запълнен. Макрон трябва да се тревожи, че Германия в момента е политически твърде слаба, за да му съдейства за триумфа, от който той се нуждае, за да реформира и Франция, и Европа, заключава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
"Президентът на Франция трябва да се тревожи, че Германия в момента е политически твърде слаба, за да му съдейства за реализиране на идеите за реформи." Откога Меркел стана Германия ...? Тръба за Макрон и сорросоидните му планове...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още