IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън ще напусне Фед, след като новият председател поеме поста

Администрацията на Доналд Тръмп ще трябва да попълни четири места в Борда на директорите

11:04 | 21.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв обяви в понеделник, че председателят Джанет Йелън ще напусне организацията, след като нейният наследник, номиниран от американския президент Доналд Тръмп - Джером Пауъл, поеме поста. Нейният четиригодишен мандат приключва на 3 февруари 2018 г., но тя може да остане като член на борда до 2024 г.

Американският президент Доналд Тръмп реши по-рано през този месец да номинира Джером Пауъл, републиканец и  член на Борда на Фед, за следващ председател, решавайки да не предлага на Йелън втори мандат. 

Решението ѝ да се оттегли по-рано беше очаквано от мнозина, макар че някои демократи публично и в частни разговори заявиха, че тя най-добре може да защити работата си, оставайки във Фед.

„Удовлетворена съм от факта, че финансовата система е много по-силна, отколкото преди десетилетие, способна е да издържа на бъдеща нестабилност и да продължи да подкрепя икономическите стремежи на американските семейства и бизнеса", пише в писмото си до Тръмп Йелън. „Също така съм удовлетворена от значителното подобрение на икономиката след кризата". 

Tя също така хвали избора на Пауъл за неин заместник и обещава да работи за плавен преход.

Напускането на Йелън ще остави Федералния резерв само с трима души при общо седем места в Борда на директорите. За първи път Фед ще има толкова малко представители в Борда, а това може да подкопае способността му да управлява операциите на централната банка, коментира The New York Times.

Малкият на брой гуверньори също така означава, че мнозинството от гласовете в комисията по свободния пазар на Федералния резерв, която определя паричната политика, сега се държат от президентите на регионалните централни банки, а не от политически назначения. Комитетът се състои от 12 членове с право на глас – седем гуверньори на Фед, президента на Федералния резерв на Ню Йорк и четирима други президенти на банката.

Администрацията на Тръмп запълни едното място в борда на Фед по-рано през тази година, когато президентът номинира Рандъл Куорлс за заместник-председател. Но все още тя не е номинирала кандидати за попълване на трите свободни места, а сега, след напускането на Йелън Тръмп ще трябва да търси още един гуверньор.

Йелън е дъщеря на лекар и учителка от Бруклин и започва да учи математика от майка си. Влюбва се в икономиката след реч на нобелиста и кейнсианец Джеймс Тобин, а също така е омъжена за нобелист по икономика - Джордж Акерлоф. Единственото тяхно дете Робърт Акерлоф пък преподава икономика в University of Warwick.

71-годишната Йелън прекара почти две десетилетия във Фед. Президентът Бил Клинтън я номинира за гуверньор в средата на 90-те години. Тя се завърна да преподава в калифорнийския университет в Бъркли, преди да се върне във Фед като президент на Федералната банка за Сан Франциско през 2004 г., а през 2010 г. стана зам.-председател на тогавашния гуверньор Бен Бернанке. Йелън застана начело на Фед в началото на 2014 г., ставайки първата жена, заемаща председателския пост в основания през 1913 г. Федерален резерв на САЩ.

Йелън бе определяна като “гълъб“ на монетарната политика – експерт, който поставя постигането на заетост чрез ниски лихвени проценти над притесненията за инфлацията.

Ветеран във Фед, първият ѝ престой в институцията датира от далечната 1977 г., а през 90-те става член на Борда на директорите на Фед, но също така бе и президент на звеното на централната банка в Сан Франциско. 

За Йелън се твърди, че е предвидила глобалната финансова криза. През 2007 г. тя сравни проблемите на жилищния пазар в САЩ с 600-паундова (около 272 кг) горила, натикана в ъгъла на заседателната зала на Фед. Преди да стане гуверньор, заяви, че „повишаването на лихвените проценти е глупав инструмент " за предотвратяване на образуването на балони, когато икономиката е слаба. Тя би предпочела да разчита на „надзор и регулации като основна линия на защита". Очевидно е, че начело на Фед ѝ се наложи да се съобразява с друга реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Федералният резерв на САЩ не може да предотврати актуалните щети, защото е без необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още