IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изпадна в шоково състояние

Осем седмици след изборите никой не знае какво предстои, пише в коментара си за Deutsche Welle Инес Пол

10:10 | 21.11.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трябваше ли и това да се случи след Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ? Ангела Меркел не успя - поне засега - да състави правителство. В стабилната и икономически преуспяваща Германия, страната в сърцето на Европа, двигателя на ЕС, точно осем седмици след изборите за Бундестаг никой не знае какво предстои.

Малко преди полунощ в неделя Кристиан Линднер, лидерът на Свободната демократическа партия, която е с либерални възгледи за икономиката, сложи край на преговорите. Възгледът му: по-добре да не правим никаква, отколкото да направим лоша коалиция, пише в свой коментар за Deutsche Welle Инес Пол.

Запомнящото се заключение на Линднер бе предшествано от петседмични мъчителни преговори за съставяне на правителствено мнозинство, които от самото начало приличаха повече на сватосване по сметка, отколкото на любовна история. Преговори, които до самия си горчив край буксуваха заради дреболии, вместо да съумеят да извлекат добавена стойност от различията между отделните партии. 

В Бундестага за пръв път влезе крайнодясната партия "Алтернатива за Германия”, а това сериозно разклати обичайните до момента варианти за съставяне на правителство. В един парламент със седем партии лесни решения вече няма. Още в деня на изборите социалдемократите категорично заявиха, че няма да подновяват широката коалиция с християндемократите, така че след 12 години на канцлерския пост Ангела Меркел беше принудена да търси един коалиционен формат, в който още от самото начало не играеше главната роля, макар че представлява най-силната партия. Понеже нейният ХДС изгуби гласове на изборите, Меркел трябваше да се задоволи с позицията на посредник - роля, в която тя се провали. Очевидно накрая тъкмо свободните демократи я препънаха в опита ѝ да намери нова, обединяваща идея за едно правителство, което вече не се задоволява с изпитани рецепти, а смело и активно тръгва да търси нови политически територии. 

В центъра на конфликта беше и си остава отношението към бежанската криза. Либералната бежанска политика на Меркел позволи на "Алтернатива за Германия" да спечели голяма подкрепа. И в крайна сметка тъкмо този факт е в дъното на проваления опит за съставяне на коалиция.

Това все още не означава, че не бива да се помага на хора, изпаднали в беда. Означава обаче, че германците така и не бяха убедени, че помощта за тези хора не означава заплаха за самите тях.

Провалът на коалиционните сондажи показва, че и Германия се намира пред прага на поврат. И че икономическият успех не е достатъчен, за да приглуши страховете на хората от едно бъдеще, където бежанците са се превърнали във въплъщение на несигурностите в глобализирания свят. 

Ужасното пробуждане през тази седмица е шок не само Германия, но и за цяла Европа. Защото тепърва ни очакват много седмици, ако не и месеци на неизвестност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Престани да повтаряш като папагал абсолютно несвързани неща. Ти не си никакъв икономист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Здравейте,За съжаление държавата прилага неправилността, от която страдаме Вие, аз и останалите.Все още този носещ за всеки вреда държавен подход е наличен не защото се одобрява, а защото обществеността не знае за него.Нима Вие познавате поне един, който открито да одобрява сегашния грешен начин за държавно прилагане на парите?Ако Вие познавате такъв, моля посочете го за да го помоля да поеме моя дял от заплащането на щетите от наличната държавна грешка.Нима Вие не плащате щетите от наличната държавна грешка? Нима сте съгласен това да продължава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Аре бе Митев....Ти като знаеш правилното прилагане защо не го приложиш за себе си без грешка ами си губиш времето из форумите борейки се срещу вятърни мелници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
Дали ще е с г-жа Меркел или без нея няма съществено значение.Сега за ЕС същественият проблем е неправилното прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Иване , грешно попадение ...еврото е последният проблем на Германия и на Меркел ! Никой не ще да попадне в коалиция с бабиерата , дето ше внася по разпореждане на Сорос още милиони чернокафяви ! Това е основното , а второто са санкциите срещу Русия . Бизнесът също иска промяна , а промяната е Меркел в пенсия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Същественият проблем на Германия е неправилното прилагане на еврото. При създадените условия политиците на Германия са със съдба на жертви.При запазване на неправилността Германия е с нарастващ потенциал за дългови кризи и съпътстващи болезнени злини.Заниженият основен лихвен процент на Европейската централна банка за кратко забавя началото на кризи. Също, много кризи се отлагат, защото с нови заеми правителството на Германия заплаща възникналите щети. Подходът е с малък ефект и с увеличение на вредите.В Германия успешното спасение от сегашните актуални злини е осъществимо с подобреното прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още