IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не предприемем нищо

Без "Росатом" много трудно бихме направим каквото и да било, каза министърът на енергетиката

10:55 | 21.11.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

При инвестирани до момента над 3 млрд. лева в проекта АЕЦ „Белене” и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме. Това каза по bTV енергийният министър Теменужка Петкова, в коментар на доклада на БАН във връзка с бъдещето на проекта „Белене”.

Това, което БАН прави като извод в доклада, е, че най-лошият сценарий е, ако нищо не се предприема, обясни Петкова. Тя допълни, че според учените продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана.

Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ „Белене” беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки, припомни тя. 

БАН не разглежда вариант, в който ще се наложи допълнителна инвестиция от страна на държавата. Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта, подчерта Петкова.

10,5 млрд. евро са червената линия, която БАН смята, че не трябва бъде прекрачвана от гледна точка на разходите, които трябва да бъдат инвестирани в проекта. Отделно от това докладът казва, че лихвата трябва да е под 4,5%, а съотношението дълг - собствен капитал да е 70:30, поясни министърът.

По думите й БАН определено казва, че има варианти, в които проектът е финансово жизнеспособен.

Енергийният министър поясни, че БАН разиграва няколко сценария. Единият е с максимален размер на разходите, с лихва над 4,5% и съотношение дълг – собствен капитал, различно от това, което БАН посочва. Там са разиграни 90 комбинации. „Когато разходите са  максимално завишени, тогава проектът е финансово нежизнеспособен в нито една от 90-те комбинации. Но в другите сценарии се оказва, че проектът е финансови жизнеспособен”, разясни Петкова.

Ако започнем изграждането на АЕЦ „Белене” през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г., стана ясно още от думите на енергийния министър.

Според нея не се изключва нито един вариант, а без „Росатом” този проект няма как да бъде реализиран. „Все пак „Росатом” е конструктор на проекта, те са производители на това оборудване и без „Росатом” много трудно бихме могли да направим каквото и да било”, каза Петкова.

Тя допълни, че съхранението на оборудването се осъществява на площадката на АЕЦ „Белене” и не изисква кой знае какви инвестиции или специални знания и умения. Но за да бъдем абсолютно сигурни, че то ще се съхранява по начин, който ще гарантира неговото качество, НЕК ще подпише договор с „Атомстройекспорт”, който да ни гарантира, че те ще правят преглед и надзор по отношение на съхранението на оборудването, посочи енергийният министър.

Тя изрази надежда скоро тези разговори да започнат, за да има яснота по темата в обозримо бъдеще.

Петкова не се съгласи с твърденията на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че оборудването за АЕЦ „Белене” стои под открито небе.

Оборудването се съхранява, както е разписано в стандартите на заводите производители, така че опасенията са напълно неоснователни, категорична беше тя.

Съществува вариантът с използването на реакторите, или на единия от тях, за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, но това трябва да бъде следващ вариант, ако първият не се реализира успешно, отбеляза енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Това е логиката на отчаян комарджия, който вместо да осъзнае, че е постъпил неразумно и да преглътне загубата, продължава да тегли заеми и да прави още по-безумни залози, с надеждата все някога да му излезе късмета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ааааааааааааааааа, не Теменужке!!!!Най-лошият вариант за АЕЦ Белене е да предприемете нещо в ущърб на данъкоплатеца и бюджета, госпожо комисионер на ГЕРБ!!!Едно е да загубиш 3-5 миларда, друго е да загубиш 30-60, обаче комисионната за ГЕРБ и няколко престъпника при втория вариант ще е 10-12 пъти по-голяма, а бюджета и данъкоплатците ДГД за ваше здраве. Ама явно не можете да го преживеете това, че някакъв си смотан Р. Овч. държи първенството на българското многогодишно държавно набутване и искате да го надминете в пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Само като си помисля с колко лентички ще увият Белене като я откриват, направо не е за вярване. Ще има да режат, режат ... Те Струма я откриваха километър по километър за да срежат колкото се може повече лентички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Никой не й иска на България 12 млрд евро. Китайците и руснаците ще се разберат как да ни доят. Затова хич не се притеснявай. Руснаците са вече напред с 3 млрд лева. Китайците ще се включат скоро. Имат опит вече с английската Хинкли Пойнт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Момче, България никога не е имала 12 милиарда евро и никога няма да има за този мегаломанския проект. Явно голташките глави увират най-трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
power grid
преди 6 години
Демократичните глави увират бавно и трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още