IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Германия заплашва интеграцията на еврозоната

Докато Германия няма ясна позиция, то по подразбиране Берлин няма да се съгласи на нищо

19:56 | 21.11.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Провалът на преговорите за формиране на ново германско правителство означава, че амбициозните планове за задълбочаване на интеграцията на еврозоната могат да бъдат временно спрени, информира Ройтерс, като се позовава на длъжностни лица от валутния съюз. 

Лидерите на еврозоната би трябвало да определят насоки за задълбочаване на икономическата интеграция в блока на среща на върха в средата на декември, при което германският принос ще има решаващо значение. 

"Докато Германия няма ясна позиция, то по подразбиране Берлин няма да се съгласи на нищо. Следователно отлагането е най-вероятната опция", посочва представител на валутния съюз, който в преговорите за по-силна интеграция, предава БТА.

Срещата на върха трябва да даде началото на шестмесечен работен период, в резултат от който през юни 2018 г. да бъде взето решение дали еврозоната трябва да има единен бюджет, финансов министър и отделна структура в Европейския парламент.

Инициативата за задълбочаване на интеграцията, предприета от френския президент Еманюел Макрон, включва също преструктуриране на спасителния фонд на еврозоната в Европейски валутен фонд, както и създаване на механизъм за фалит на държави. 

Процесът ще спре, докато бъде излъчено официално действащо германско правителство, отбеляза друго длъжностно лице. 

"На този етап не виждам какви мерки биха могли да вземат лидерите през декември или юни за задълбочаване на интеграцията на еврозоната, при положение че има германско правителство без мандат", допълни той. 

Някои представители на еврозоната отбелязват, че евентуално отлагане на преговорите за задълбочаване на интеграцията в еврозоната, не е голям проблем, тъй като има опасения за бъдещата структура на икономическия и паричен съюз, който в момента обхваща 19 страни. 

Други обаче посочват, че моментът за планираното начало на преговорите е подбран така, че да се възползва от "прозореца" през 2018 г., през който в нито една от големите страни от еврозоната няма да има избори, освен в Италия, нито пък избори за европейски институции.

Ако преговорите бъдат отложени, решенията по ключови въпроси може да останат за 2019 г. Тогава обаче трябва да се проведат избори за Европейски парламент, да се състави нова Европейска комисия и да бъде избран нов президент на Европейската централна банка, както и председател на Европейския съвет.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
хахаха...мат с пешката ...голем праз , че Меркел требе да си оди веке !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още