IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise напуска поста

Мег Уитман е една от най-влиятелните жени в американския бизнес

09:49 | 22.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мег Уитман обяви, че ще се оттегли от поста на главен изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise (HPE), с което слага край на 6-годишно управление, което включваше съблюдаването на едно от най-големите корпоративни разделяния в историята, предава Ройтерс.

Книжата на HPE понижиха стойността си с 6% по време на следборсовата търговия. Hewlett Packard Enterprise, известна със своите сървъри, все още се адаптира към новия пейзаж, в който корпоративните клиенти позиционират по-голяма част от дигиталните си операции в облака и се отказват от купуването на собствено оборудване.

Уитман, една от най-влиятелните жени в американския бизнес и бивш кандидат за губернатор на Калифорния, раздели Hewlett Packard Co на HPE и HP Inc през 2015 г., като част от плана за връщане към успеха на огромната корпорация. HP Inc пое бизнеса с персонални компютри и принтери.

Уитман агресивно раздели активите и съкрати хиляди работни места, докато HPE насочи фокуса си към сървърите и мрежовия бизнес.

На мястото на Уитман от февруари ще седне Антонио Нери, относително неизвестен директор на HP, който е в компанията от около четвърт век. В момента той служи като президент на компанията.

Нери има опит в компютърното инженерство и е работил в няколко звена на HPE, обяви Уитман по време на обявяването на финансовите резултати във вторник. Нери нe направи изявление.

“Имаме доста по-малка, по-гъвкава и доста по-фокусирана компания”, коментира Уитман. “Смятам, че е правилното време за Антионио и за новото поколение лидери да поемат управлението”.

Нери ще се присъедини към борда на директорите на HPE. Уитман също ще остане в борда.

Книжата на HPE повишиха стойността с 47% от разделянето на компанията, като надминаха ръста от 27,8% на S&P 500 през същия период.

За Уитман, която преди това оглавяваше eBay, се твърдеше, че е сред водещите кандидати за главен изпълнителен директор на Uber Technologies, преди постът да бъде даден на Дара Косровшахи.

Уитман твърди, че не планира да управлява друга компания в момента.

Отделно HPE отчете нетна печалба от 524 млн. долара, или 32 цента на акция, за четвъртото тримесечие, което завърши на 31 октомври, в сравнение с 302 млн. долара, или 18 цента на акция, година по-рано.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила 31 цента на акция.

Приходите са нараснали с 4,6% до 7,66 млрд. долара.

Анализаторите очакваха, че печалбата за четвъртото тримесечие ще е 28 цента на акция при приходи от 7,78 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Уитман, една от най-влиятелните жени в американския бизнес и бивш кандидат за губернатор на Канада,----------Я пак :):) май беше Калифорния, а не Канада :) иначе добре сте написали че е влиятелна, щото влияние има, ама качества йок! ... това дето се случи с ХП е благодарение на точно такива влиятелни бюрократи като нея, които аутсорснаха *** бизнеса на компанията и така и баха мамата тотално, тая просто загаси лампите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още