IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Преговорите за бюджета на ЕС ще се водят на фона на бежанска криза и Brexit

По време на председателството се очаква да бъдем лидер, заяви вицепремиерът

11:59 | 22.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При преговорите за бюджета на ЕС след 2020 година ще отекват последиците от бежанската криза и от Brexit, заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Последните преговори през 2013 г. пък бяха проведени на фона на дълговата криза и бяха може би най-тежките преговори в историята на ЕС. Бюджетът за периода 2014 – 2020 г. беше за първи път по-малък от предишния на европейско ниво, припомни той.

Следващите преговори ще влязат в зряла фаза през периода на българското председателство и вицепремиерът не очаква те да са леки. Финансовата последица от Brexit според него е „нетно 10 млрд. по-малко в бюджета“, но по-важни според Дончев ще са политическите последици.

Вицеремиерът припомни по повод предстоящия дебат в ЕС, че кохезионната политика е политиката по сближаване. Причината България да получава европейско финансиране е свързана с ангажимента, особено на по-старите и богати държави членки, да инвестират в сближаване, в свързаност. Логиката идва от общия пазар. Имаме безпрепятствен обмен на стоки, пазарите са отворени, няма митнически ограничения. 

„Ние очакваме ЕК да излезе с предложение за бюджет, да излезе с предложение за кохезионен пакет, как да изглежда политиката на сближаване, около май месец. В този смисъл ролята на нашето председателство се дели на две. Първо, преди май трябва да организираме по най-добрия начин дискусията с държавите членки, с парламента, с всички други ключови участници и да сме в състояние да представим на Комисията вижданията и очакванията на всички. След май задачата ни е да тестваме, да сондираме първите реакции след предложението на Комисията“, каза той.

В една държава, която е нетен донор – като Германия и Холандия, разговорът по думите му тече по друг начин и въпросът е колко пари се дават в бюджета на ЕС и има ли някаква полза.

По време на председателството се очаква да бъдем лидер, заяви той. Според вицепремиера успех за нас ще е, ако успеем да сближим раздалечените позиции. Той изрази увереност, че имаме амбицията да го направим и достатъчно опитни експерти и политици.

Балканите са чувствителна зона политически и икономически, заяви Дончев. Той коментира, че за Европа е по-добре да инвестира в региона, включително за свързаност, отколкото да се справя евентуално с военни конфликти. „Разведряването на отношенията с Македония дава чудесни възможности за правене на бизнес“, посочи той.

Що се отнася до различията между партиите в управляващата коалиция, той каза: „Колкото и да сме различни, това не е попречило на кабинета да си върши работата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Сега бюджета на Европейският съюз (ЕС) подсигурява провалът на правителствата на страните членки. При запазването на неправилното прилагане на еврото колкото по-добре се изпълнява бюджета на ЕС, толкова е по-голям провалът на правителствата на държавите в ЕС.Устойчивият европейски просперитет е възможен след прекратяване на грешката при прилагането на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още