IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатените дивиденти нарастват с 15% в световен мащаб

Темпът на растеж, отчетен през третото тримесечие, е най-бързият в последните три години

11:23 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Размерът на плащаните дивиденти в световен мащаб се повишава с 14,5% до 328,1 млрд. долара на годишна база през третото тримесечие на 2017 г., пише Money Observer, позовавайки се на данни на Janus Henderson.

Това е най-бързият темп на растеж в последните три години и рекорд за изплащаните дивиденти като цяло.

Сумата беше подкрепена от няколко щедри плащания на специални дивиденти, най-вече от компанията China Mobile, която изплати под формата на дивидент 8,4 млрд. долара през третото тримесечие на тази година. Изключвайки него, основният ръст на дивидентите (игнорирайки специалните дивиденти) все още е висок - 8,4%, което е най-бързият растеж за почти две години.

Този продължително показчване свидетелства за силата на световната икономика и нейното въздействие върху корпоративната рентабилност, се посочва в изследването.

На фона на тези цифри, прогнозите за дивидентите за цялата 2017 са повишени до рекордните 1,249 трлн. долара.

Северна Америка

Най-голям дял в общия размер на дивидентите в света отново се пада на Северна Америка, като в региона се разпределят 4 долара от всеки 10 долара, изплатени като дивидент в световен мащаб. Американските дивиденти са скочили с 9,2% на годишна база през третото тримесечие.

Данните показват, че всеки сектор в САЩ е увеличил изплащанията, като аерокосмическият и отбранителният сектор отбелязват най-бързия растеж, до голяма степен благодарение на специален дивидент от производителя Transdigm.

Банките също отбелязват силен ръст на дивидента - с 20% на годишна база, като най-големите увеличения идват от Bank of America и Citigroup. Компаниите в сферата на транспорта, недвижимите имоти и софтуера също отбелязаха двуцифрен ръст.

Великобритания и Европа

Обединеното кралство отбеляза най-бързия растеж на дивидентите в света през третото тримесечие със скок от 17,5%.

Растежът на дивидентите на Острова беше разколебан заради девалвацията на паунда след гласуването за Brexit и вълната от съкращения или анулирането на дивидентите от някои от най-големите дружества в Обединеното кралство, особено в минния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още