IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Шест страни от еврозоната може да нарушат правилата за дефицита през 2018 г.

Бюджетният дефицит трябва да бъде под 3% от БВП, а публичният дълг – под 60% от БВП

14:38 | 22.11.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шест държави от еврозоната може да нарушат правилата за бюджетните дефицити, предупреди Европейската комисия (ЕК), цитирана от Ройтерс. Ведомството е анализирало проектобюджетите на всички страни членки, с изключение на Гърция, където действа спасителна програма, за да провери дали се спазват заложените правила за бюджета и публичния дълг.

Държавите, които напълно и в голямата си част спазват правилата, известни като Пакта за стабилност и растеж, са Германия, Литва, Латвия, Люксембург, Финландия, Холандия, Естония, Ирландия, Кипър, Малта и Словакия.

От друга страна, в Белгия, Италия, Австрия, Португалия, Франция и Словения плановете за бюджета крият рискове през 2018 г. тези правила да не бъдат спазени. 

Бюджетният дефицит трябва да бъде под 3% от БВП, а публичният дълг – под 60% от БВП. Освен това националните правителства трябва да полагат усилия всяка година да понижават дълга, за да го свият под 60 на сто от БВП.

Според комисията Франция, Белгия и Италия не понижават дълга с необходимия темп. От Брюксел посочват Италия като повод за притеснения, тъй като нейният публичен дълг е вторият по-големина след този на Гърция на ниво 130% от БВП.

Франция, която нарушава правилата за бюджетния дефицит в продължение на 10 години, може и да успее да го свие под 3% тази година, но през 2018 г. може отново да наруши критериите, ако не свие достатъчно структурния дефицит, се казва в анализа на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Юсеине , я глей кво става с Мъск ...май ше гризне на теслата дръжката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
"Тук в България..." хахаха , не ме разсмивай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Щото тук в България на власт не са нормални хора и независими партии и политици, а мафия занимаваща се с източвания и присвоявания на обществени средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ми питай в Брюксел бе откачалка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още