IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското разрешение за АЕЦ "Пакш" 2 е политическа сделка?

Брюксел е предпочел да разреши строежа, вместо да изостри отношенията си с Унгария, твърди Politico

19:19 | 22.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АЕЦ Пакш</em></p>

Снимка: АЕЦ Пакш

Разрешението, което унгарското правителство получи за строежа на АЕЦ „Пакш“2, е в резултат на политическа сделка, твърди европейското издание Politico, позовавайки се на документи по казуса. Те са получени по Закона за достъп до информация след искане на унгарския депутат Бенедек Явор, който е част от групата на „Зелените“ в Европейския парламент.

От тях е видно, че европейски чиновници дори са помогнали на Унгария да спечели благоразположението на Европейската комисия за проекта. В Брюксел са предпочели да позволят строежа, вместо да изострят отношенията си с Будапеща, знаейки, че централата е приоритет за правителството, показва набор от информационни бележки от делото.

Явор, който е противник на АЕЦ „Пакш“ 2, коментира, че ЕК няма друго подобно решение и то е в противоречие на европейски принципи.

Говорител на Комисията обаче обясни, че не е прецедент за Брюксел да разглежда нови аргументи при подобна процедура. В течение на делото са водени разговори и са искани допълнителни обяснения, заявяват от Комисията.

През последните две години ЕК анализира внимателно проекта за строителството на още два блока в централата в няколко аспекта. Комисията в крайна сметка прецени, че той не нарушава европейските правила за държавна помощ.

Будапеща имаше и аргументи защо възлага договора на „Росатом“ без търг, които са приети от ЕК, а именно, защото това е единственият производител на ядрена технология, който отговаря на всички технически изисквания на унгарската страна и спецификата на енергийната мрежа.

Брюксел приема това становище, но американската Westinghouse твърдят, че никога не е търсено становище от другите производители дали това е така, пише Politico.

В крайна сметка АЕЦ „Пакш“ 2 получи зелена светлина за строителство от ЕК през пролетта на 2017 година, а един от постигнатите компромиси беше част от строителството да бъде дадено на подизпълнители (40% от дейностите), посочва още европейското издание.  В Унгария вече се готвят и за символичната първа копка, която да бъде направена в началото на 2018 година.

Проектът предвижда Будапеща да получи нисколихвен заем в размер на 10 млрд. евро от Русия за реализацията на тази идея. Общата стойност на проекта е към 12 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Моабет да става
преди 6 години
Нашите политици да гледат и да се учат. Защото можеше и Южен поток да е политическа сделка. Не казвам непремено да се строи. Отказа трябваше да е свързан с някаква компенсация или помощ. В момента българското решение за потока е политическо навеждане :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
panther
преди 6 години
Унгария има политици, България има гнусни мекотели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Там ората не разсъждават ами строят ... в тая връзка , ако Унгария имаше излаз на Черно море какво ли би станало с Южен поток ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още