IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон въвежда данък върху капиталовите печалби за инвеститорите в бизнес имоти

Мярката може да пресече наплива от инвестиции в офиси в британската столица

09:41 | 23.11.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Великобритания възнамерява да въведе данък върху капиталовите печалби на чуждестранните купувачи на бизнес имоти, предава Bloomberg.

Това е фактор, който има потенциала да наруши потока от инвестиции към офис сградите в Лондон особено на фона на Brexit.

Данъкът ще се начислява върху печалбите, реализирани от нерезиденти, при продажбите на всички видове имоти в страната. Така се разширява обхвата на съществуващите правила, които се прилагат само за жилищни имоти, вижда се от консултативен документ, публикуван заедно с проектобюджета.  

Някои институционални инвеститори могат да бъдат освободени от данъчните промени, които правителството възнамерява да въведе до 2019 г., предвижда се още в документа. 

"За разлика от повечето други големи юрисдикции Великобритания понастоящем не упражнява пълното си данъчно право, когато нерезиденти се разпореждат с нежилищни имоти", посочва се още в документа. Според политиците това дава на чуждестранните лица предимство пред гражданите на страната и води до създаването на комплексни офшорни структури, които държат собственост, което пък улеснява избягването на данъци.

Новите правила ще се прилагат и за инвеститори, които купуват компании, които притежават сгради, както и тези, които пряко купуват активи, вижда се още от текстовете.

Инвеститорите в чужбина доминират на пазара на недвижими имоти в Лондон, примамвани от големите сгради с дълги договори за наеми, сключени с глобални корпорации, както и стабилната правна среда. Чуждестранните инвеститори понастоящем носят около три четвърти от инвестициите в централен Лондон според проучване на консултантската компания Colliers International Group Inc.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Лордовете бъркат по дупките на арабята, дето им накупиха офисите. Става весело :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още