Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ: Външното търсене на български стоки ще увеличи БВП

Пазарът на труда и вътрешното потребление ще подкрепят данъчните приходи, пише в най-новото издание „Икономически преглед"

   1| 2    
0
 
2
 
12
MyPr0gres до: MyPr0gres
преди 1 година
Също така по-голямата част от суровините нужни за Българското производство трябва да се внасят. Ако вътрешното потребление се повиши (като нека приемем, че се купуват в по-голямата си част български стоки) вносът ще нарасне значително, а без износ, които да парира вноса, БВП няма да нарасне, а точно обратното - ще намалее. БВП се образува като се извади вносът като абсолютна стойност от износа.
1
 
1
 
11
Тава е до: MyPr0gres
преди 1 година
Има нещо , което умишлено или не се бърка, а то е , че икономика и стопански живот са различни неща. Икономиката е средство , но не единствено, за управление на стопанския живот, и ако това не се разбира /умишлена злоупотреба/ започват каламбури на субсидирания и крупни кражби, а народът "да го ***" , както винаги е било!
3
 
1
 
10
преди 1 година
Момчета няма богата държава, която да е натрупала своето богатство чрез нещо, което да има голяма добавена стойност. Германия, Япония, Холандия и др. подобни държави са натрупали своето богатство чрез износ на продукти. Америка е натрупала своето богатство чрез долара. Франция, Гърция, Италия и тн. са натрупали своето богатство заради историческото си наследство и туризъм. Тези държави имат силно вътрешно потребление защото са натрупали капитали. Как смятате България да натрупа капитали - като си произвежда и си го продава сама на себе си и съответно забогатява? При така описания икономически план единственото, което ще постигнем е запазване на икономическото състояние в неутрално положение.
0
 
3
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
БНБ откри пак топлата вода ... а пък ако си вършехте работата и нямаше кражби ала к тб и други корупционни измами в държавата от политическата класа... малииий колко щеше да експлоадира БВП-то :):) всяка година чопват по няколко милиарда от бюджета и пак сме на 3% растеж
0
 
3
 
8
khao до: MyPr0gres
преди 1 година
Няма профилна снимка
мислим бъркаш ДДС-то с вносно мито за стоки :):) но си прав че студиото говори големи небивалици от известно време :):)

5
 
4
 
7
studioaa до: MyPr0gres
преди 1 година
А защо Германия продължава да МАМИ и субсидира своите производства, независимо, че не е позволено?? Кога ще има санкции срещу нея?? Докога ще има един аршин за Германия, друг за останалите страни?? Въвеждането на данък върху субсидирани стоки е законно и морално дори и при споразумение за свободна търговия, което е в сила...
5
 
1
 
6
studioaa до: MyPr0gres
преди 1 година
Тази твоя теза е абсолютно замититане на истината. У нас безработицата не е била 5% от времето на Тато, а не от 2008. За да купуваш български стоки ти е нужна НЕЗАВИСИМА ВАЛУТА, а не евра и валутен борд. На бай Иван от Горно Нанадолнище е готов да купи чушки от бай Пешо от Долно Нанадолнище като предложи лук в замяна няма нужда от евро за да се осъществи сделката, а от НЕЗАВИСИМ ЛЕВ. Експортно ориентирана Германия не усети кризата защото нон-стоп печаташе нови пари, които харчеше, а не защото си увеличи производтелността или завоюва нови пазари. С измама всеки може да "печели" и да е "успешен", поне докато измаматата лъсне...
2
 
5
 
5
MyPr0gres до: studioaa
преди 1 година
Живеем в друга реалност и всичко е масово производство, отворена икономика и иновации. Също така не може да се въведе дефиринцирана ставка на ДДС за вносни продукти, тъй като сме в ЕС и това е дискриминация спрямо конкуренцията. Точно герберите са ти виновни, че хората купуват една стока пред друга. Нали вече живяхме в икономика на рестрикциите и ограничаване на вноса и т.н. през 90-те. Така че това не работи или поне в дългосрочен план не помага. Проблемът е, че икономиката ни се рестартира тотално през 90-те когато всички предприятия затвориха и дефакто след това останахме по гащи..
3
 
3
 
4
MyPr0gres до: ert
преди 1 година
Тази матра ти движи икономиката последните 3 години и благодарение на нея в момента няма безработица. Имам високодоходоносна работа както и много други благодарение на износа на стоки и услуги. За да задвижиш потреблението, трябва да имаш капитал, с които да купуваш. От къде ще дойде този капитал ако не чрез производство на услуги, стоки и туризъм? Нали имахме силно вътрешно потребление през годините 2005 - 2008 и какво постигнахме? Изключително падане през периода на кризата. Безработицата от 5% се вдигна на 13-14 %, докато в други експортно ориентирани страни безработицата се качи с 1 % (справка Румъния, Холандия, Германия и т.н.)
5
 
5
 
3
преди 1 година
Аз предлагам да се въведе ДДС от 25% за всички вносни стоки с изключение на лекарствата и 15% за всички стоки българско производство на родния ни пазар. Тази идея ще доведе до ръст на приходите за хазната, защото поне 2/3 от потреблението ни се състои от нискокачествени стоки внос от Западна Европа, а от друга страна българския производител ще получи предимство, което ще му позволи да се завърне и пак да доминира българския пазар... Но разбира се герберите кукли на конци на берлин и брюксел никога няма да посмеят да въведат нещо такова.