IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Здравната система в България е изправена пред много големи предизвикателства

Според нов доклад сред основните проблеми са твърде ниските преки разходи и високите нива на предотвратима смъртност

16:43 | 23.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Здравната система в България е изправена пред няколко големи предизвикателства едновременно. Това е оценката на Европейската комисия в нов доклад, посветен на състоянието на здравеопазването в Европейския съюз.

Първото предизвикателство е свързано с продължителността на живота в България, която е втората най-ниска в целия ЕС след Литва. Проблемът е усложнен от допълнителни рискови фактори, включително тютюнопушене, употреба на алкохол и увеличаване на затлъстяването, както и от бързото застаряващото население, недостига на работна ръка и ниски разходи за здравеопазване.

Според доклада здравната система в България не успява да се справи ефективно в намаляването на предотвратимата смъртност, което води до постоянно висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания и нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести.

Тревожен е и фактът, че в България е най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания, например инсулт, а нивата на преживяемост при някои видове рак е изключително ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 6 години
общи приказки които може да се обобщят като, много се краде и на никой не му пука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ert
преди 6 години
Добър анализ, с трици маймуни трудно се ловят. За да има здравеопазване първо трябва да се реформира финансирането му, защото сега едни плащат, а други ползват. И плащащите като им потрябва лекарска помощ в повечето случаи не я получават, защото нямат времето да висят по опашките направени от неплащащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още