IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа стъпка към обединение на енергийните борси в България и Македония

Работна група ще обсъжда общ туристически продукт между двете страни, беше решено на съвместно правителствено заседание в Струмица

15:50 | 23.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Правителствата на България и на Македония проведоха в Струмица първото си съвместно заседание. <em>Снимка:&nbsp;</em><em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Правителствата на България и на Македония проведоха в Струмица първото си съвместно заседание. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От началото на 2018 година ще има съвместни търгове за  разпределение на преносни капацитети между електроенергийните оператори на България и Македония, съобщават от Министерството на енергетиката. Решението за това беше взето по време на съвместното заседание на правителствата на двете държави в Струмица.

С новите тръжни процедури търговците от македонска страна ще участват съвместно с българските си партньори на дневните търгове, които Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще провежда от името на двата оператора.
Споразумението е подписано на базата на съгласувани вече общи Правила за разпределение на преносни способности, обясняват от своя страна от ЕСО. Новите тръжни правила ще улеснят търговските участници, защото вече ще използват една платформа.

Провеждането на търговете ще доведе до ръст на търгуваната електроенергия в региона и ще повиши ликвидността на националните енергийни борси, посочват още от ведомството, ръководено от Теменужка Петкова.

Общите тръжни процедури са задължителна мярка за обединение на енергийните борси на Западните Балкани и в Югоизточна Европа.

По време на заседанието в Струмица беше подписано и споразумение за извършване на предпроектно проучване за изграждането на нова газова връзка между двете държави. Страни по документа са българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и акционерното дружество за извършване на енергийни дейности Македонски енергийни ресурси "МЕР АД Скопие".

При анализите на маршрутите за изграждане на нова междусистемна газова връзка ще бъде взето предвид развитието на газопроводите Гърция-България и Турция-България, както и реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан".

Общ Балкански туристически маршрут

Работна група между Република България и Република Македония ще създава общ Балкански туристически маршрут, стана ясно по време на срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с Кочо Ангушев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония, допълват и от пресцентъра на Министерството на туризма.

Двустранни разговори е добре да се проведат и между туроператори, които ще помогнат за реализиране на Балканския туристически маршрут, препоръча още Ангелкова.

Македония е сред водещите туристически пазари за България в периода януари-септември у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани, като се отчита 5,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. По този показател Македония заема шесто място у нас. Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят черноморските курорти, но също така има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово.

Фокусът към Западните Балкани

Като ротационен председател на Съвета на ЕС България насочва вниманието на своите европейски партньори към Западните Балкани. Една от задачите, които си постави българското правителство, е намаляването на цените на роуминга.

Първата стъпка в тази посока е направена след подписването на Меморандум за разбирателство между транспортните министерства на България и Македония по време на заседанието в Струмица, посочва БТА. Решението за този меморандум беше взето по време на заседанието на българското правителство в сряда.

Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

Цените на мобилните разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа. Те са между 2,99 лева и 6,99 лева на минута и около 25 лева на мегабайт.

„Подписването на тази междуправителствена спогодба е израз на политическата воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за приобщаването им към ЕС“, коментира министър Московски. Според него това ще мотивира операторите да сключат споразумения за реално намаление на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет.

Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото споразумение и със Сърбия. 

Още от посрещането на правителството в Струмица можете да видите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още