IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Върнем ли се назад в историята, бъдещето приключва

България и Македония могат да са моторът, който ще издърпа целия регион, смята македонският премиер Зоран Заев

18:02 | 23.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

"Върнем ли се в темата история, приключва бъдещото", коментира българският премиер Бойко Борисов след съвместното заседание на правителствата на България и Македония в Струмица, предава БТА.

По време на срещата бяха подписани редица споразумения в различни сектори на икономиката. България и Македония трябва да направят така, че хората да живеят по-добре без да гледат назад в миналото, коментира още Борисов и допълни, че по този начин ще бъдат избегнати всякакви ненужни конфликти.

Българският премиер отговори на въпрос, отправен от македонски журналист, че не е важно какво твърдят учените какъв език е македонският, а е важно, че хората от двете държави се разбират прекрасно без нуждата от допълнителен превод.

"Какво по-важно има от това да се разбираме и да си вървим напред. Винаги може да намерим нещо, за което да се скараме, но отдавна сме се разбрали в нашите отношения да се опитаме да направим практическите неща", добави Бойко Борисов. "Тайната поне за нашата политика, е, че тя не е насочена нито към трети страни, а точно обратното - да направим така, че всички на Балканите да получим по равно и достатъчно, както и да бъдат столиците ни присъединени, за да дадем възможност на хората да пътуват, да правят бизнес и да се движат свободно", казапремиерът.

Според него е еднакво важно Сърбия, Черна гора, Албания, Македония да вървят по своя европейски път. По думите му тайната е работа, скромност, без исторически претенции и гръмки фрази.

Западните Балкани ще са фокусът на българското председателство на Съвета на ЕС. Сред заявените вече политики е и отпадането на роуминга в региона. Очакванията на българските власти са, че това може да стане до края на годината.

Българският премиер акцентира, че вложенията в инфраструктурата, комуникациите и енергетиката водят до инвестиции и до по-високи доходи.

Според Борисов перспективата за Македония да стане член на НАТО и ЕС е важна, но подчерта, че това е избор изключително на Македония и България по никакъв начин не може да се бърка в тези отношения.

"Убеден съм, че Коридор номер 8 е като една пълноводна река, около която ще се развие икономика, туризъм и бизнес", допълни още Бойко Борисов след заседанието на двете правителства. По думите му това е транспортен коридор, който от Албания през Скопие до България дава възможност да се свърже Азия с Балканите и изрази надежда, че освен Коридор номер 8 строителството на пътищата на територията на двете страни ще продължи.

"Трябва да имаме пътища, ж.п. линии, пристанища. Това е бъдещето на Балканите. Убеден съм, че когато се влагат пари в строеж, не се правят войни", заяви Бойко Борисов.

Македония и България застанаха една до друга и може да работим като един мотор, който да издърпа целия регион напред, каза от своя страна премиерът на Македония Зоран Заев след края на първото съвместно заседание между правителствата на двете страни.

Според Зоран Заев тази среща е значима и ще отвори нови перспективи пред двете държави. "Ние като политически ръководители изпращаме послание към света как се създава приятелство и сътрудничество", обяви той.

Заев информира, че заедно с българския премиер Бойко Борисов са разговаряли за проекти в икономиката, енергетиката и граничното сътрудничество, както и за проучване за развиване на доставките на природен газ и транзита на синьо гориво до Европа."Целта на подписването на всички тези договори е да се улесни животът на гражданите", каза Зоран Заев.

Македонският премиер изрази и своята надежда, че след построяването на свързващите пътища в двете страни в бъдеще от Скопие до София да стига за два-три часа.

Зоран Заев информира още, че Македония и България ще работят съвместно и в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
"Бъдещето не е това, което беше". Йоги Бера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още