IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ли е отговорен за разпадането на Украйна?

Ясен отговор на въпроса може ли Брюксел да събере парчетата от "счупените" държави от Източното партньорство не може да се очаква

14:09 | 25.11.17 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четири години след като Европейският съюз (ЕС) притисна Украйна за по-тесни връзки и това провокира Русия да нападне, страната е опустошена от война и почти провалена, пише в свой анализ онлайн изданието politico.eu.

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел на конференция, посветена на Източното партньорство – инициативата за външна политика за укрепване на отношенията със страните от бившия съветски блок. Основният въпрос обаче е може ли ЕС да събере счупените парчета от тези страни?

Не очаквайте ясен отговор, посочва изданието.

Създателите на политики в ЕС са били и остават дълбоко разделени. Някои твърдят, че е налице морално задължение да се направи повече, за да се защити Украйна и да се сложи край на руската военна агресия, особено защото Киев демонстрира ангажимент да направи трудни промени.

Други твърдят, че Западът вече е предоставил прекалено голяма помощ и е поел твърде голям риск за страна, в която корупцията остава втъкана в правителствената структура, а усилията за реформи, особено в съдебния, финансовия и енергийния сектор, са твърде бавни.

В опит да покаже продължаването на подкрепата си за Украйна преди срещата на върха Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви още 37 млн. евро финансиране за подпомагане на селскостопанския сектор в страната.

Общата финансова помощ за Украйна от ЕС възлиза на 12 млрд. евро, включително и най-големият финансов пакет от 2014 г., който някога е предоставян на държава извън блока, припомня изданието.

Ако оставим символизма настрана, Украйна има много тежки проблеми. Ново проучване, поръчано от Европейския парламент (ЕП), обяви Източното партньорство за изключителен успех. Резултатите обаче показват, че 94% от помощта за Украйна е под формата на заеми, които допълнително задълбочават задлъжнялостта на страната. Това ще възпрепятства възстановяването й в дългосрочен план.

През следващите пет години Украйна ще трябва да изплати 38 млрд. евро, но централната банка разполага с резерви в размер на 5 млрд. евро.

Политическото споразумение с ЕС и доближило Киев до блока и други западни институции, пишат авторите на доклада, като цитират и безвизовите пътувания в рамките на общността. В резултат на революцията от 2014 г. и последвалите руски предизвикателства пред суверенитета на Украйна ерата на геополитическия избор за Киев приключи. Тези драматични събития обаче отдалечават страната от членство в ЕС и НАТО повече от всякога, допълва се в доклада.

Резултатът от революцията – икономическият спад, агресията на Русия, войната в размирните източни области, две десетилетия забавени реформи, води и до сериозно недоволство сред населението, посочва изданието.

Украйна е най-драматичната, но не и единствена илюстрация на двусмислените резултати от Източното партньорство. И останалите държави в инициативата са изправени пред трудности.

Армения и Азербайджан все още са във война заради спорната територия Нагорни Карабах. Молдова остава в разрез с отцепилото се Приднестровие. Две от грузинските територии, Абхазия и Южна Осетия, са все още анексирани от Русия. Беларус е в голяма степен изолирана полицейска държава, пише изданието в анализа си.

Длъжностните лица от ЕС като цяло отхвърлят твърденията, че носят отговорност за политическата криза, която избухна в Украйна преди няколко години. Нормандският формат, воден от Германия и Франция, не успя да сложи край на конфликта в източните области на страната, което навлече критики на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 26 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
перспективата е че Украйна се връща към Русия , дето и е мястото , а ти сменяш клиниката ...към 4 километър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 25
lyusien
преди 6 години
Украйна трябва да има ясна переспектива че един ден ще се присъедини към европеиското пространство Украина е 60 милионен пазар много богата на суровини и зем продукция Заедно със Турция Е С ще стане една 650 милионен пазар най богатия в света Не бива да се притесняваме за идващите работници към Зап Европа Много скоро ЕС ще ги търси сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 10
Стефчо
преди 6 години
Американците съсипаха още една държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
И не само.John McCain tells Ukraine protesters: 'We are here to support your just causehttps://***.theguardian.com/world/2013/dec/15/john-mccain-ukraine-protests-support-just-cause
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 5
panther
преди 6 години
Като видя гнуcни и нагли лъжи казвани с поучителен тон, винаги ми е интересно да потърся подробности за автора. Американско издание (политико), автор Давид Херценхорн, (баща Джейми/Хайм, син Исак)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 6
tisia
преди 6 години
...дааа, ..... ЕС е виновен ... ЕС ." инвестирали " в Украйна над 5 милиарда преди така наречения "Майдан" ....все ервропейски политици щъкаха по онова време из Украйна и раздаваха гевречета .....ЕС е виновен, кой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 13
majnata
преди 6 години
Разпадането на Украйна ! Хахаха...той ЕС е пред разпад , па камо ли една измислена държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
KPetkov
преди 6 години
Разпаднахме СССР и сега се чудим как да заметем л.ай.ната под килима.Който чупи, купи. Древна поговорка, която отговаря на въпроса в заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още