IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средиземно море е най-смъртоносната граница в света

Почти 34 хил. души са загинали или изчезнали в Средиземно море в периода между 2000 година и първата половина на 2017 година

09:14 | 25.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от 33,7 хил. души са загинали или изчезнали, прекосявайки Средиземно море в периода между 2000 година и първата половина на 2017 година, показва проучване на Международната организация за миграция (IOM). Това прави Средиземно море най-смъртоносната граница в света.

Броят на смъртните случаи намаляват след споразумението между ЕС и Турция за намаляването на броя на мигрантите, допълват от Организацията.

Авторите на доклада обаче посочват, че това ограничение може да е нож с две остриета - затварянето на по-кратките и по-малко опасните пътища могат да разкрият далеч по-опасни маршрути към Европа.

IOM анализира нелегалната миграция в Европа от 70-те години на миналия век досега. Според проучването тя се увеличава със затягането на политиката по миграция в някои държави. Това е най-видимо с въвеждането на визи за граждани от Северна Африка и Турция дори и за временните работници от тези страни. Това е увеличило незаконните мигранти, като например членове на семействата, които искат да се съберат и е дало стимул на контрабандистите.

Липсата на законен начин да бъде търсено убежище също увеличава броя на мигрантите по море и засягат основно страните от Централна и Източна Европа и по Средиземноморието след 2009 година, пишат от Организацията.

IOM разглежда и потоците днес към Гърция и Италия. Към Гърция през Средиземно море навлизат бежанци основно от Ирак, Афганистан и Сирия, бягащи от политическа несигурност или военни действия. Преди да поемат по опасния път през Средиземно море те нямат възможност да кандидатстват за бежански визи и да търсят защита.

Пристигащите в Италия пък са основно от Африка, от страни с липсата на перспективи, висока безработица, слабо управление и политическа и икономическа нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Всичко е доброволно , насила никой не е влезнал в морето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още