IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може и да съжаляват, ако останат само наблюдател в Близкия изток

Барак Обама и Доналд Тръмп оставиха вакуум в региона, който се запълва от нови съюзници, но това може да крие рискове

13:49 | 25.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някога експертите бяха категорични - САЩ е гарант за стабилността в Близкия изток. Донякъде това все още е истина, но не и в такава степен, както си мислите, пише в коментар европейското издание Politico и допълва: "Вероятно е точно обратното на това, което си мислите".

Липсата на активна политика на САЩ в региона прави стари врагове приятели, но и създава възможности за нови опасности за Вешинготн.

Миналата седмица един от израелските специалисти по сигурността - генерал лейтенант Гади Айсенкот, даде безпрецедентно интервю пред медия в Саудитска Арабия. Той разказа, че страната е готова да сподели чувствителна информация от тайните служби с някои арабски държави, за да могат заедно да се противопоставят на Иран и посочи, че американският президент Доналд Тръмп е създал възможност за нови обединения в региона.

Доскоро подобно стратегическо партньорство между Израел и арабски страни е било просто немислимо. Дори и днес новите приятели в Персийския залив и Израел са технически във война.

Но политиката на Барак Обама и сега на Доналд Тръмп променя много ситуацията в региона. Държавите вече не очакват американската кавалерия да пристигне и да ги спаси в случай на конфликт, пише още Politico.

Публична тайна е, че Израел и Саудитска Арабия могат да бъдат перфектните партньори в противопоставянето срещу Иран. И думите на Айсенкот потвърждават именно това. Всъщност възможностите за обединение се откриха от Барак Обама и неговата подкрепа на ядрената сделка с Иран. На този ход се противопоставят и Израел, и Саудитска Арабия.

Дори и да коментира, че Техеран нарушава споразумението, действията на Доналд Тръмп днес пък остават само на думи.

Сирия е друг пример, че липсата на САЩ създава нови съюзници, а администрацията на Тръмп на практика стимулира Русия да изиграе роля в конфликта.

В САЩ защитават тази позиция - време е съюзниците ни да започнат сами да отговарят за съдбата си. И това е разбираема теза, но е много краткотрайна, защото САЩ има своите интереси в световен мащаб, а седейки настрани ще даде възможност друг да контролира всичко.

Френският президент Еманюел Макрон вече запълни липсата на САЩ в Либия и работи активно с Израел и Иран за решаване на кризата. А Русия, Турция и Иран подписват нови споразумения за общи действия и САЩ може и да съжалява, че остава само наблюдател.

Оставени сами на себе си, страните от региона могат да се забъркат в нови конфликти с непредвидими ефекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
tisia
преди 6 години
...по-добре наблюдатели отколкото воюващи. ....над 15 години са второто и виждаме в какво се превърна региона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още