IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Парламентът трябва да реши бъдещето на АЕЦ "Белене"

Управляващите имат готовност въпросът да бъде разгледан максимално бързо

12:00 | 26.11.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Окончателно решение по въпроса за бъдещето на АЕЦ "Белене" трябва за бъде взето от парламента. Това каза пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й управляващите имат готовност въпросът да бъде разгледан максимално бързо. 

Тя коментира и доклада, който бе възложен на учени от БАН, за АЕЦ "Белене". Петкова припомни, че целта е била да се изясни има ли необходимост от нова мощност на територията на България и в региона, може ли да се върви към реализация на проекта, удачно ли е той да се реализира или не.

„БАН даде отговор по отношение на първия въпрос и той е свързан с необходимостта от нови мощности. БАН категорично каза, че след 2030 година не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на мощности“, заяви енергийният министър.

По въпроса за воденото от ЕК дело срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), Булгаргаз и Булгартрансгаз по подозрения за нарушение на конкуренцията на газовия пазар тя заяви, че максималният размер на глобата за тези дружества може да бъде 330 млн. евро.

„Не успяхме да стигнем до споразумение с Европейската комисия и оттук нататък вариантът е забранително решение. Това забранително решение съдържа размер на глобата, която Европейската комисия ще определи. Тази глоба може да достигне до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг. Максималният размер на глобата би могъл да бъде 330 милиона евро.

Много се надявам да не се стигне до този максимален размер, тъй като, както и Комисията сама отбелязва в част от кореспонденцията, това нарушение е започнало от 2007 година и е продължило до 2014 година. Но от 2015 година в резултат на предприети мерки от трите дружества тези потенциални нарушения, които Комисията смята, че са извършени, са преустановени“, заяви министърът.

Според нея има вариант при сътрудничество и признаване на нарушението глобата да бъде редуцирана приблизително с до 30%.

„Просто смятам, че вариантите, които обсъждахме с Европейската комисия, не бяха в интерес на българската страна. Поради тази причина не успяхме да постигнем такова споразумение“, каза тя. Петкова подчерта, че решението на парламента за непризнаване на вина по делото трябва да бъде спазено.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
"...и така - до края на света". Ако перифразираме рефрена от "На всеки километър", сега той би гласял "...и така - до пълното усвояване на руските комисиони!" Засрамете се!2030 г. ще е различно, да, но индустрията отива към по-малко потребление на енергия, а енергията вече идва от възобновяеми източници... Оня ден излезе информацията, че повече от половината произведена електроенергия в Германия вече е от ВЯТЪР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
твойте деца да го взели това решение ... не вярвам, хахахаха, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 6 години
"По въпроса за воденото от ЕК дело срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), Булгаргаз и Булгартрансгаз по подозрения за нарушение на конкуренцията на газовия пазар тя заяви, че максималният размер на глобата за тези дружества може да бъде 330 млн. евро." Ок. Тези пари Булгартрансгаз гие взел от българските потребители! Въпроса е: Кой ще прибере парите от глобата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 6 години
Айде холан, Нуше! Знаем кой ще вземе окончателното решение... Да не кажем, че го взе още преди две-три години една задокеанска харпия, прелитаща наблизо, на път от някъде за някъде, помежду другото, за има-нема 40 минути. Оперативно и ефективно, дет се вика... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още