IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко време отнема преместването на стар автомобил в София?

От 2009 г. в столицата са установени като излезли от употреба над 9 хил. автомобила

09:51 | 27.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 2009 г. в София са установени като излезли от употреба 9434 автомобила. Допълнително всеки месец още коли спират да се движат, заяви пред bTV  Полина Асенова от Столичния инспекторат.

Многото стари автомобили задръстват улиците и паркингите в кварталите. Повечето граждани се оплакват, че ръждясалите коли стоят с месеци, преди да бъдат преместени.

Но как се процедира в случая. Всичко започва с формиране на комисия от представители на три институции, разясни експерт от бранша. 

Комисията действа по сигнали на гражданите за изоставени коли. За да има право общината да премести един автомобил, той трябва да не е в движение. Основно условие е колата да не е минала технически преглед поне две години. При това няма значение дали е платена застраховката „Гражданска отговорност“, гледа се дали колата е в движение, или не. Процедурата е толкова сложна, че отнема година, а понякога и повече.

В някои случаи властите са безсилни да преместят ръждясващите автомобили.

Собственикът получава срок от три месеца, за да премести колата. Ако той възрази или обещае да премести автомобила, процедурата се забавя. Още по-сложно става, ако собственикът е починал и има няколко наследници.

Според Полина Асенова тези автомобили намаляват. От излезлите от движение над 9 хил. коли 6 хил. са били доброволно преместени от собствениците.

„Практиката показва, че за 3 месеца хората имат време да реагират, така че този срок е съвсем резонен“, казва тя.

Ако едно излязло от употреба МПС бъде преместено в общинска собственост, процедурата не спира. Тези автомобили са отпадъци и трябва да бъдат предадени на площадки за разкомплектоване, заяви още Асенова.

Това става по разписани в закона критерии: автомобилът да няма регистрационни номера, собственикът да не може да бъде установен, да е пропуснал два годишни технически прегледа, да има удостоверение за изплатена тотална щета, или пък ако МПС-то е откраднато и е прекратена регистрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Това са пълни глупости.Имах случай с моя кола на варненски номера в София, с валидна ГО и преглед - сложиха и жълтия лист с предупреждение за преместване просто ей-така, щото не им изглеждала много запазена! *** по кварталите, действащи по сигнали на разни селяни с глави обелени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
От личен опит с таралясник - 6-7 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още