IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов: Не трябва да се отделят бюджетни пари за АЕЦ „Белене“

Няма универсална формула за лечение на болното здравеопазване, обяви финансовият министър

10:10 | 27.11.17 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавата не трябва да отделя пари от бюджета, за да финансира АЕЦ „Белене“. Това заяви в ефира на bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

Той уточни, че се водят разговори с инвеститори. „Ако се появи такъв, който е готов да носи икономическия риск, тогава вероятно ще има такъв проект”, коментира още финансовият министър.

Бюджетът дава възможност за повече разходи, добави още Горанов. Той обаче уточни, че излишъкът няма как да бъде разпределен безконтролно, защото лимитът за разход е фиксиран. Общият размер на бюджетните разходи е фиксиран със закон, преизпълнението на бюджета автоматично отива в спестяванията, обясни министърът. 

Относно парите за здраве през 2018 г., Горанов обяви, че „няма универсална формула за лечение на болното здравеопазване“. „Оставили сме Кирил Ананиев да предложи стъпки, които трябва да бъдат направени и извършени”, коментира той и добави, че разговорът за здравната карта трябва да се поднови, както и да се приеме предложението за мораториум на откриването на нови лечебни заведения. 

„Не може в София, например, да има болници толкова, колкото има други държави въобще. Тук има над 60 болници, в Холандия са между 60 и 100 в цялата страна”, коментира Горанов.

Той изрази доверието си към новия здравен министър, като по думите му Ананиев ще намери правилната формула.

Относно официалната декларация на ГЕРБ, че партията никога няма да се коалира със социалистите, Горанов обясни, че в конкретния момент нищо не налага такава коалиция, тъй като управляващото мнозинство е стабилно.

В политиката не трябва да се използват заклинания, но от БСП използват благородството ни за вътрешнополитическа злоупотреба. Те си направиха един много добър дебат дали искат да правят коалиция с нас, но всъщност никой не ги е канил. Не сме се опитвали да заглушаваме или подкупваме БСП с едно или друго предложение”, коментира още финансовият министър.

Номинално коалицията е стабилна, реално – също, допълни Горанов, като цитира думите на Волен Сидеров – „ако сами не се свалим, няма структурни предпоставки сегашното правителство да бъде свалено”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 6 години
ами ако няма подходящ релеф за ПАВЕЦ, кво правиме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Забрави оранжериите за краставици в които трябва да се превърне цялата Беленска низина ! А за здравеопазването много си прав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
4ГВ на час от АЕЦ. Големите акумулатори на Тесла са 100 МГВ на час и ще струват между 50-100 млн лв, самите батерии заедно с цялото оборудване, което трябва да бъде окомплектовано - охлаждане, компютри, софтуер, трансформатори и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
lyusien
преди 6 години
До 4 Науката и техническия прогрес се движат с пълна сила Сега могат да се използват П А В Е Ц и големите акомулатори на тесла 4000 МГВ нощна атомна енергия трябва да бъдат използвани ефективно Дейността на Т Е Ц е към края си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Тва за голЕмия акумулатор в кой Учиндолски университет сте го учили, защото ние другите досега си мислехме че за същата цела са създадени ПАВЕЦ дето имат милиони цикли безавариина работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Абсолютно. Производството е евтино и ще спечелят доста. Особено януари тази година на свободния пазар мегават достигна 242 лв. При себестойност от около 70-80 лв. мисля, че добре ще им дойде разликата. Разбира се в България малко хора могат да си позволят тази цена зимата, но ще стискат зъби. Също така и от пазара на капацитет ще отхапят голяма част от баницата.В същност единственият проблем пред АЕЦ Белене винаги е бил кой да придърпа комисионните и огромното количество обществени поръчки покрай изграждането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
И освен това не трябва да има преференциални или гарантирани цени за изкупуване на тока от АЕЦ-а. Нали е най-евтина защо са им гаранции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още