IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ призовава за създаване на електронна платформа за лоши кредити

Електронна система, която осигурява данни и услуги за трансакции на необслужвани кредити, би насърчила нови инвеститори да влязат на пазара

17:30 | 27.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) призова за създаване на платформи за трансакции, за да се помогне на банките и инвеститорите да преодолеят препятствията при продажбата на лоши кредити, съобщава Bloomberg.

Електронна система, която осигурява данни и услуги за трансакции на необслужвани кредити, би насърчила нови инвеститори да влязат на пазара, пише ЕЦБ в специална част от доклада си за финансова стабилност, публикуван във вторник.

Подобряващата се пазарна ликвидност би позволила на банките да постигнат по-добри цени при продажбите на лоши кредити, да запазят капитала си и да се справят с рисковете пред финансовата стабилност, пишат експертите от банката.

Предложението е част от по-широките усилия на европейските власти да накарат банките да свият или да продадат натрупаните лоши кредити, които вредят на балансите им. Така те биха си върнали обратно доверието на инвеститорите и ще могат да освободят фондове, с които да кредитират.

Банките в еврозоната имат около 921 млрд. евро под формата на лоши кредити, което е над 6% от кредитите като цяло. Усилията за намаляване на този шок са възпрепятствани и от страна на търсенето, и от страна на предлагането, пише в доклада.

Едно такова препятствие е фактът, че потенциалните инвеститори нямат достатъчно информация за качеството на кредитите, което затруднява точните оценки и може да доведе до по-ниски предлагани цени.

Друг проблем е, че на пазара на необслужвани кредити в Европа доминират няколко големи фирми, което им дава възможност да упражняват пазарна сила.

Тези обстоятелства водят до големи разлики между цените, които инвеститорите са готови да платят за лоши кредити, и цените, на които банките са готови да продават.

„Трансакционна платформа за лоши кредити може да изглади тези пазарни различия, като стандартизира и валидира данните, намали някои разходи и по този начин увеличи броя на потенциалните инвеститори“, пише в доклада на ЕЦБ.

Bloomberg посочва, че пълният доклад за финансова стабилност на ЕЦБ ще бъде публикуван в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
"Европейската централна банка (ЕЦБ) призова за създаване на платформи за трансакции, за да се помогне на банките и инвеститорите да преодолеят препятствията".. What?!Нямат ли си борси!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още