IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер: Глобализацията в Източна Европа се засилва

Вносът на Китай от целия свят ще достигне 8 трилиона долара през следващите пет години, заяви Ли Къцян

17:02 | 27.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Засиленото сътрудничество между Китай и Източна Европа е част от процеса на разрастване на глобализацията, който ще свърже двата края на Евразия Това заяви днес китайският премиер Ли Къцян по време на пленарната сесия на срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай в Будапеща, предадоха AP и БТА.

Той подчерта, че сътрудничеството между страните в този формат се основава на взаимно уважение и принципа на взаимната изгода.

Този вид сътрудничество дава възможност глобализацията да достигне всяка част от света и да може по-лесно да се пригоди към реалността във всяка страна, посочи Ли Къцян.

Той обяви, че Китай ще осигури над 3 млрд. долара за проекти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), информира Ройтерс. 

Под егидата на междубанковата асоциация на Китай и ЦИЕ, която официално ще бъде обявена днес, Китайската банка за развитие ще осигури равностойността на 2 млрд. евро (2,39 милиарда долара) за развитието на финансовата структура. Това каза Ли Къцян на шестата среща на високо равнище на страните от ЦИЕ и Китай. 

Вторият етап на фонда за инвестиционно сътрудничество Китай-ЦИЕ започва с капитализация от 1 млрд. долара и повечето от тези пари ще отидат за страните от ЦИЕ, допълни китайският премиер.

Ли Къцян посочи също, че вносът на Китай от целия свят ще достигне 8 трилиона долара през следващите пет години. 

Надяваме се страните от Централна и Източна Европа да намерят мястото си в този обем и да засилят присъствието си на големия китайски пазар, каза Ли Къцян на форума.

Китайската инициатива "Новия път на коприната" за разширяване на търговията в Азия, Африка и Европа е една от основните теми на шестата годишна среща на Китай с 16-те страни от Централна и Източна Европа.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който затвори страната си за голяма част от имигрантите извън Европа, особено мюсюлмани, каза, че Европа се нуждае от силни съюзници, за да се справи с "историческите предизвикателства", с които се сблъсква.

Ако Европа се затвори в себе си, тя губи възможността за растеж, каза Орбан. 

Ние 16-те винаги сме били отворени и бихме желали да останем отворени. Винаги сме гледали на сътрудничеството с Китай като на голяма възможност, заяви Орбан.

Той отбеляза също така, че за страните в Източна Европа икономическото сътрудничество с Китай не е спъвано от никакви политически пречки. 

Орбан рядко споменава човешките права или въпросите за малцинствата, когато преговаря със страни, често с недемократични режими, за разширяване на икономическите връзки, отбелязва АП. 

На днешната шестата среща на високо равнище на страните от Централна и Източна Европа и Китай, в която участва и българският премиер Бойко Борисов, Унгария ще обяви търг за възстановяването на железопътната линия между Будапеща и Белград. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 6 години
"ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА в ЦИЕ се засилва" - казва Китаеца. Не се ли бореше ТРЪМП против тази ГЛОБАЛИЗАЦИЯ?Какво се случи с БРИКС?КАКВО СЕ СЛУЧИ С ВЕНЕЦУЕЛА В КОЯТО ЖЪЛТУРКОВЦИТЕ ИНВЕСТИРАХА В ИНФРАСТРУКТУРА СРЕЩУ КОНЦЕСИИТЕ ВЪРХУ ПЕТРОЛА ДИАМАНТИТЕ И ПОЛЕЗНИТЕ ИЗКОПАЕМИ НА ТАЗИ СТРАНА??Пътя на коприната ще се превърне в ПЪТЯ КЪМ АДА на жадните за печалби ЛИБЕРАЛНИ СИСТЕМИ на управление на ЦИЕ.Не се съмнявайте , ме ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ПОСЛАН С ДОБРИТЕ НАМЕРЕНИЯ на другарите от ККП. ТЕЗИ СА ПО ОПАСНИ И ОТ ИДИЛ.Късно американците разбраха, че там откъдето е минала ЖЪЛТАТА ЧУМА не само трева не никне, но и НИКОГА НЯМА ДА ИМА ИСОНОМИКА, защото тези които я създаваха вече ги няма. Същата е ситуацията и у нас. Вече НЯМА КАДРИ, а кадрите решават всичко /казал го е чичко Джугашвили/Със САЩ нещата са приключили. С ИЦЕ е въпрос на няколко години. ДЕРЗАЙТЕ Г-ДА ПОЛИТИЦИ.Победата няма да е ваша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още