IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летището на о. Бали остава затворено

Външно министерство е сформирало кризисен щаб за българските граждани, които се намират на острова

12:21 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Вулканът Агунг. Снимка: Ройтерс</em></p>

Вулканът Агунг. Снимка: Ройтерс

Общо 39 български граждани са уведомили кризисния щаб, сформиран от мисията ни в Индонезия, че се намират на почивка на о. Бали. Те се намират в безопасност в хотелите, в които са отседнали, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).

Ситуацията на острова се усложнява с активизирането на вулкана Агунг. Тази нощ е започнала евакуация на жителите и почиващите в околните населени места, след като вулканът започна да изхвърля лава, съобщават международните агенции.  Последното голямо изригване на вулкана беше през 1963 г., отбелязва британският в. The Guardian.

Близо 100 хил. души от 22 населени места в зоната около вулкана са напуснали своите домове и хотели. Вулканолози предупреждават, че опасността е свързана основно с изхвърлянето на скали и прах. Вулканичната прах може да повреди самолетните двигатели и по тази причина летището на острова е затворено. На втория етаж на летището е сформирано информационно бюро за гражданите от държави в ЕС, където се предоставя съдействие и консулска защита.

Българските консулски служби са оказали съдействие на български граждани, блокирани на международното летище на Бали, става ясно още от съобщението на външното ни министерство. Те са били пренасочени към летището в Сурабая (Източна Ява).

От МВнР призовават пътуващите до острова предварително да се свържат с авиокомпанията и туристическите агенции, за да се запознаят с обстановката. Препоръката е всички пътуващи по тази дестинация да спазват указанията на местните власти за безопасност и да се регистрират на сайта на Министерството (в рубриката „Пътувам за“), за да могат да получат своевременна помощ при нужда.

Българското посолство в Джакарта следи ситуацията на о. Бали и е в постоянен контакт с българите, за които има информация, че пребивават понастоящем в района, посочват още от МВнР. Кризисният щаб към мисията е на разположение на българските граждани денонощно.

В случай на нужда от съдействие или необходимост от актуална информация за обстановката на о. Бали те могат да се свържат с мисията ни в Индонезия на тел. + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен тел.: +62 811 932200 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още