IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания капитулира пред ЕС по сметката за Brexit

Лондон е склонил на исканията на блока и се е съгласил напълно да спази финансовите си ангажименти

10:33 | 29.11.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания е отстъпила пред исканията на Европейския съюз (ЕС) и се е съгласила напълно да спази финансовите си ангажименти, посочени от Брюксел, премахвайки едно от основните препятствия по споразумението за Brexit, предава Financial Times.

Според няколко запознати с разговорите дипломати Великобритания ще поеме задълженията към ЕС на стойност до 100 млрд. евро, макар че нетните плащания, разпределени в няколко десетилетия, могат да спаднат до под половината от тази сума.

Очаква се британският министър-председател Тереза Мей официално да представи офертата през следващата седмица като част от пакетна сделка, ако се стигне до споразумение и по въпросите за правата на гражданите и границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Преговарящите работят по изготвянето на метод, с който да представят споразумението като нетна оценка. Британската страна настоява за сума между 40 и 60 млрд. евро, след като се вземат предвид някои приспадания. „Обещаха да покрият всичко, не ни интересува какви са техните изчисления“, казва високопоставен дипломат на ЕС. „С радост ще им помогнем да ги представят“, допълва източникът.

Интензивните преговори между двете страни продължават, като целта е да се достигне до обявяването на „достатъчен напредък“ следващата седмица по финансовото споразумение, гражданските права и границата със Северна Ирландия. Балансът в бсъжданията е деликатен и преговарящите предупреждават, че застой по някой от елементите може да попречи на така желаното стартиране на търговските разговори през декември.

И двете страни казват, че на преговорите следващата седмица няма да бъде договорена финалната сума, която ще плати Великобритания. Като цяло Лондон планира да избегне сделка за плащането на еднократна сума, а вместо това да се разработи система от редовно изчисляеми плащания през следващите години, когато идва срокът на определени задължения.

Съгласно този модел пенсиите на представители на ЕС, например, може да бъдат плащани на база годишни разходи, което означава, че няма да има финално число за т.нар. „сметка за Brexit” до смъртта на последния пенсиониран представител, което ще е след много десетилетия.

Политическият компромис, договорен между Лондон и Брюксел, цели да гарантира на останалите 27 страни членки, че няма да остане дупка след Brexit в изпълнението на текущия бюджет на ЕС, като в същото време ще позволи на Великобритания да посочи много по-ниски оценки на нетни плащания и условни задължения.

Мей получи подкрепа от кабинета си да преодолее застоя в разговорите за Brexit с по-висока финансова оферта, но само при условие, че тя е обвързана с добро търговско споразумение. Британските министри ясно заявиха, че „нищо не е договорено, докато не се договори всичко“.

Според изчисленията на Европейската комисия (ЕК) до напускането на Великобритания ЕС ще има общо неплатени ангажименти към бюджета за 582 млрд. евро за периода 2014-2020 г., задължения за 83 млрд. евро по пера като пенсии и около 88 млрд. евро условни задължения, например неизплатени заеми. ЕС очаква Лондон да плати своя дял, който е около 13%, откъдето идва и сметката в размер на 100 млрд. евро.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 0
Eon
преди 6 години
Къде са сега онези мишоци дето обикаляха с един червен автобус, на който пишеше: "Всяка седмица даваме еди колко си милиона на ЕС, които могат да влязат в NHS."А като се правите на интересни, вземете тоя bill сега. Колко лесно може да се манипулира *** население... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Ами това е нивото на българските "журналисти" израстнали със "Шоуто на Слави ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 13
KPetkov
преди 6 години
Според мен задния двор на ЕU хич не ги интересува. 500 млн. застаряващо население, освен ако не са решили да се надпреварват на пазара за инвалидни колички.Виж за задния двор на САЩ, Русия, Индия, Китай, Пакистан и други подобни задни дворове ще бързат по-скоро. Китай вече изпревариха Щатите по обсолютно БВП, а Русия настигат Германия. Брюкселската аристокрация на ЕС има проблеми и с двете държави напоследък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
rainmaker
преди 6 години
Целта на UK е да създаде офшорна зона в задния двор на EU и да предлага по конкурентни стоки и услуги, благодарение на занижени регулации и ниски данъци, на единния пазар. Голяма грешка ще бъде ако им позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Ще се съгласят разбира се. Тъй като излизането им от ЕС ще е съпроводено от спиране на доста от политиките, които иначе биха продължили да бъдат задължителни за тях. Например, миналата седмица министерството на финансите в ЮК обяви предложение да спре субсидиите за нови проекти за възобновяема енергия до 2025. Само това сигурно ще им спести милиард-два на година. Като махнем и годишната им вноска в ЕС, не ще бързат да си платят и да се махнат, ами направо ще отхвърчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
vzhekoff
преди 6 години
И още по-глупавата Ви цензура, която не позволява да се цитира дори името на сайта... "***" да се чете "Инвecтоp.бг"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
vzhekoff
преди 6 години
Все повече се съмнявам, че "***" е сериозна медия. Бихте ли ми посочили някое сериозно европейско издание с подобни гръмки, да не кажа малoyмни заглавия ? "Великобритания капитулира" ? Това ли измислихте ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още