IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето шведски компании в България очакват по-висок оборот идните 3 години

Предизвикателства пред тях обаче остават бюрокрацията, липсата на прозрачност в законодателството и неефективната съдебна система

14:07 | 29.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

91% от шведските компании в България очакват по-висок оборот през следващите 3 години, а 78% очакват умерена до много висока печалба през 2017 г. Освен това 83 на сто прогнозират печалба и в средносрочен план. Това показват резултатите от проучване за бизнес климата в България сред шведските компании.

То е проведено през пролетта на тази година, като по-голямата част от респондентте са отговорили, след като новият кабинет „Борисов 3“ пое властта. 89% от шведските компании в България са участвали в проучването, така че то е високо представително, посочва Полина Петкова от Business Sweden, съвместната организация на правителството и бизнеса за насърчаване на шведския износ.

Най-големите предимства на България като бизнес дестинация са членството в Европейския съюз, ниските разходи за труд и ниските данъци върху доходите. От друга страна, също без изненада, най-големите предизвикателства са бюрокрацията, липсата на прозрачност в законодателството и неефективната съдебна система.

„Подсилването на съдебната система би било добре дошло, защото тогава компаниите ще се чувстват достатъчно сигурни, за да правят дългосрочни инвестиции“, каза посланикът на Кралство Швеция, Н. Пр. Луиз Бергхолм. По-думите ѝ шведските компании също биха приветствали подобрения в образованието, както и въвеждане на електронно правителство. Луиз Бергхолм посочи още, че България остава привлекателен пазар заради географските си предимства и ефективната структура на разходите.

Резултатите от проучването показват още, че 74% от  компаниите от северната монархия планират да разширят дейностите си през следващите три години, като тези намерения са подкрепени от очакванията за ръст в оборота и персонала.

Също 74% на сто от компаниите работят в b2b сферата, тоест с други компании, а не с крайни клиенти. 35% са в сектора на промишлеността, а 38 на сто – в търговията на дребно. Полина Петкова вижда потенциал за ръст в зелената енергия, където в България все още няма шведски компании.

Любопитен детайл от проучването е, че едва 3% от шведските компании ползват някакъв вид европейско финансиране, предоставено чрез българското правителство. Все пак тези 3 процента, които ползват някакви стимули, ги насочват основно към модернизиране на оборудването. По думите на Петкова от Swedish Business всъщност бремето от администрацията и бюрокрацията е по-голямо от ползите от правителствените стимули.

Интервю с посланика на Кралство Швеция Н.Пр. Луиз Бергхолм може да гледате в неделя, 20:00 часа, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Колко са шведските компании в България? Цитираните проценти предполагат над 200бр.???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още