IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учените от БАН отново протестират

Проектното финансиране не може да реши проблема с ниските заплати и последващото ниско качество на работа, смятат учените

10:02 | 30.11.17 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Учени ще протестират срещу бюджета на Българската академия на науките за 2018 година. В знак на недоволство от сградите на институцията ще бъдат спуснати черни знамена.

Според приетия бюджет научната организация получава 83 млн. лв. – с около 5 млн. повече в сравнение с тази година, но и с близо 7 по-малко от това, което преди година се прокрадна като идея, преди да бъде блокирано от управляващото мнозинство на второ четене. Академиците са категорични, че парите са недостатъчни. 

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала „тревожна картина за състоянието на българската наука”, посочи пред bTV проф. Бояджиева от БАН. По думите й анализът показва, че вече изоставането от останалите в ЕС не е само на равнище заделяни пари от бюджета, но и при качеството на научната работа. Проектното финансиране не може да реши проблема с ниските заплати и последващото ниско качество на работа, твърдят учените.

„Петте милиона представляват 6% увеличение на субсидията. Изменението на минималната работна заплата е 11%. Увеличението на бюджета е наполовината на увеличението на минималната заплата”, коментира проф. Малиновски. Той посочи, че при средна заплата в БАН от 755 лв. увеличението ще е около 45 лв. и така се постига ниво, по-ниско от средното за страната и два пъти под средното за София.

Професорът обясни, че БАН печели програмно финансиране, но едва 10-20% от него може да отива за възнаграждения, докато от субсидията се плащат ток, вода и парно за 15 млн. лева. Затова той предложи държавата да поеме тези разходи.

На предишен протест исканията бяха за увеличаване на заплатите със 100 лева.

Академиците настояват за „спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката” и призовават обществеността за подкрепа.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Вие, ако не сте съгласни с истината, с кое сте съгласни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Кое от представеното от мен не е вярно?Вярно е, че БАН е с реално съгласие за запазване на създаващото щети държавно прилагане на парите. От мен не зависи истината, че създаващото щети държавно прилагане на парите е водещият причинител за актуалните щети.Вие, ако не сте съгласен с истината,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Абе човек , на тебе като ти се повреди тоалетното казанче сигур пак държавната грешка е причината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Сега Българската академия на науките (БАН) е с реално съгласие за запазване на създаващото щети държавно прилагане на парите.В същото време, БАН не е съгласна с актуалните щети, които са последица от държавната грешка.Защо БАН реално е съгласна с причината, а не е съгласна с нейните последици?Действителният проблем е, че БАН е с реално съгласие с наличието на вредната за всеки държавна грешка и това помага неправилността да се запазва.Реално работещите в БАН протестират срещу резултатите от своето поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още