IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швейцария се разраства с най-бързия темп от началото на 2015 г.

Износът е подкрепил растежа, което предполага, че икономиката се радва на положителни странични ефекти от възхода на еврозоната

10:16 | 30.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Швейцария през последното тримесечие се е разраснала с най-бързия си темп, откакто страната премахна ограничението върху валутата си, предава Bloomberg.

Износът е подкрепил растежа, което предполага, че икономиката се радва на положителни странични ефекти от възхода на еврозоната. Регионът с единна валута, който е най-големият търговски партньор на Швейцария, се разраства с най-бързия темп от десетилетие.

Инвестициите са се увеличили през тримесечието, както и разходите на потребителите и правителството, заяви Държавният секретариат по международни икономически въпроси в четвъртък. Брутният вътрешен продукт като цяло е нараснал с 0,6% на тримесечна база след ръст от 0,4% през предишните три месеца. На годишна база ръстът на БВП на през третото тримесечие е 1,2%.

„Това най-накрая е приличен резултат, който пасва по-добре на оптимистичните настроения, които виждаме“, казва Александър Кох, икономист в Raiffeisen Schweiz, добавяйки, че данните за отделните компоненти показват, че инерцията се разпространява из все повече сектори.

Износът е подкрепен и от по-слабия франк, който поевтиня с около 8% спрямо еврото тази година. Икономиката премина през спад в началото на 2015 г., когато Швейцарската централна банка се отказа от минималния си обменен курс, което повиши стойността на франка с 41% спрямо единната валута.

„В момента възстановяването се дължи до голяма степен на силната динамика при износа, но предвид стабилната глобална икономика и нарастващото оползотворяване на капацитета възстановяването на износа би трябвало да стимулира и местната икономика“, казва Кох.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Нищо изненадващо -икономиката на Швейцария следва движението на икономиката в Е С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още