IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens ще листне звеното си за медицински решения във Франкфурт

Това може да е най-голямото първично публично предлагане на Deutsche Borse от 2 десетилетия

12:54 | 30.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият индустриален конгломерат в Европа Siemens планира да листне своето звено за медицински решения, което е на стойност 40 млрд. долара, на борсата във Франкфурт. Това може да е най-голямото първично публично предлагане (IPO) в Германия от повече от две десетилетия, пише Financial Times.

Базираната в Мюнхен компания в сряда избра Франкфурт пред Ню Йорк за листването на Healthineers. Решението на надзорния съвет за листване там, вероятно през първата половина на 2018 г., е важно за Deutsche Borse, която често е била засенчвана за големи IPO-та от Ню Йорк, Лондон и Хонконг.

Като част от листването се очаква Siemens да продаде миноритарен дял до 25%. Това ще бъде най-голямото първично публично предлагане на борсата след това на Deutsche Telekom за 13 млрд. долара през 1996 г. според Dealogic.

Листването ще бъде и най-големият ход до момента за главния изпълнителен директор Джо Кесер, докато той променя структурата на компанията. Кесер стартира изпълнението на плана си Vision 2020 през 2014 г., според който Siemens се фокусира върху основните индустриални операции и отделя други звена.

През последното тримесечие Healthineers беше най-голямото от деветте подразделения на Siemens по приходи (2,7 млрд. евро). Маржът от 19% го направи и най-печелившо. Анализаторите пък го оценяват на около 40 млрд. долара.

Подразделението е известно с продажбата на медицинско оборудване за болници, но високите маржове се дължат на предлагането на услуги, които комбинират хардуер и софтуер, включително консултации.

Siemens вече сля своето звено за възобновяема енергия с испанския производител на вятърни турбини Gamesa.

Според трима източници, запознати с плановете на компанията, когато тя е обмисляла къде да листне Healthineers, Лондон е отпаднал като предложение заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Siemens отказва да коментира дали Лондон някога е бил обсъждан като опция.

По думите на Майкъл Сен, член на борда, отговорен за Healthineers, борсата във Франкфурт е привлекателна за инвеститорите по целия свят.

Източници, запознати с решението, посочват, че Франкфурт е бил предпочетен пред Ню Йорк, тъй като е привлекателен за азиатските инвеститори, както и защото групата иска да остави германските синдикати доволни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още