IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите царуват на пазара на имоти в централен Лисабон

Разликата между търсенето и предлагането е огромна, заради което средната цена на кв.м вече достига над 6 300 евро през първото тримесечие

16:12 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

На пазара на имоти в централен Лисабон царуват продавачите, предава Bloomberg.

Бумът в сектора на имотите в столицата на Португалия навлиза в нова фаза, тъй като недостигът на качествени жилища в централните райони принуждава някои купувачи да наддават с по-високи цени за наличните апартаменти.

„Има огромна разлика между търсенето и предлагането“, коментира Луиш Тили, брокер на имоти от лисабонската агенция HomeLovers. "Вече сме достигнали точката на пречупване, при която някои инвеститори са готови да платят много повече над офертната цена, за да сключат сделка“, допълва той.

Възстановяването на пазара на имоти в Лисабон започна, след като предишното правителство отмени мерките за контрол на наемите и от 2012 г. въведе схема за предлагане на разрешителни за постоянно пребиваване на граждани на държави извън Европейския съюз (ЕС) срещу инвестиции в имоти. Водещата група купувачи по тази схема са китайци.

Благоприятният данъчен режим в Португалия за чужденците и туристическият бум пък доведоха до масово разпространение на краткосрочното отдаване на жилища под наем.

С понижаващото се предлагане на жилища инвеститорите все по-често търсят терени за строителство другаде.

За периода 2012 – 2016 г. цените на жилищата в Лисабон нарастват с 35%, като достигат най-високото си ниво след пика от 2007 г. В историческия център на града цените на имотите се увеличават с 26% през първата половина на тази година, докато броят на сделките намалява с 34% на годишна база. Това е още един знак за недостига на предлагане.

Средната цена на кв.м жилищна площ в централните квартали на Лисабон достига 6 367 евро през първото тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания Prime Yield.

Страната се очаква да привлече рекордните 3 млрд. евро инвестиции в имоти през тази година. По-големият дял от вложенията идва от чужденци. За сравнение, през 2016 г. обемът на инвестициите в имоти достигна 1,3 млрд. евро, показват данни на консултантската компания CBRE.

Запасите от жилища в централен Лисабон са значително по-малко в сравнение с Мадрид, Париж и Лондон например и свършват бързо, коментира Луиш Лима, който оглавява националната асоциация на брокерите на имоти в страната.

„За първи път в Лисабон се стига до недостиг на жилища и невъзможност да се удовлетвори търсенето на инвеститорите“, посочва той. Дори и Мадона, която наскоро си купи жилище в столицата на Португалия, е била доста изнервена докато успее да си намери подходящ дом. През юни тя посети имение, продавано от Sotheby’s International Realty. Четири месеца по-късно тя сподели снимка, на която се вижда, че язди кон на плажа, с коментар: „Не мога да си намеря дом в Лисабон, но какво пък... Мога поне да си намеря кон!“

Заради ситуацията на пазара жителите на Лисабон на практика са изтласкани от центъра на града. Някои от тях отделят половината си доходи, за да си покриват наема.

Местната община планира да засили предлагането на достъпни жилища на жителите с ниски и средни доходи. Планира се около 7 хил. нови жилища да се отдават под наем при нива от 250 до 450 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още