IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция сочи България като един от основните източници на контрабандни цигари

Контрабандата на цигари е ощетила бюджета на Турция с 400 млн. лири през 2016 година, показва доклад

19:07 | 30.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са основният източник на контрабандни цигари, сочи доклад на турската Служба за борба с организираната престъпност и контрабанда (KOM). Документът, касаещ контрабандата в южната ни съседка през 2016 година, е съгласуван с Интерпол.

В него се посочва, че "продукти, собственост на "Булгартабак", оперираща в България, са източник на контрабандни цигари в нашата страна". Тези данни също са били изпратени на международната полицейска организация.

Докладът посочва, че през миналата година Анкара е засилила контрола по границата си в борбата с контрабандата.

През миналата година са конфискувани 75 млн. пакета контрабандни цигари и 293 хил. бутилки алкохол, става ясно още от доклада. Спрямо 2015 година има намаление на задържаните лица и случаите на контрабанда на цигари (с по около 40%), а задържаните количества цигари са с 47% по-малко.

"Известен факт е, че контрабандата на тютюневи изделия е важен ресурс за организираната престъпност и терористични организации, които така продължават своите операции и по тази причина е заплаха за сигурността на страната", пише още в доклада на турската служба.

В него се отбелязва, че в допълнение има и загуба на средства за хазната от невнесените данъци. Изчисленията на КОМ на базата на конфискуваните контрабандни цигари сочат, че загубата за бюджета се изчислява на около 400 млн. турски лири (малко над 101 млн. долара).

Турските власти съобщават и за още стоки, които често стават обект на контрабандистите, сред които електронни устройства, хранителни продукти, автомобили и автомобилни части, както и пари, ценности и бижута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Вярно, но турските меди(дали и не самите служби) бяха нарекли Доган и Пеевски крале на контрабандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Това е ресор, който в България е изключителна собственост на Дебелия Пеевски и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
evtimvz
преди 6 години
Колко и да не ми се иска, "Булгартабак" не е посочен като организатор на контрабанда. Посочено е, че негови продукти са обект на контрабанда. Но това може да е закупена стока. Тук правен аргумент, че "Булгартабак" е пряко замесена, няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още