IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН поиска рекордните 22,5 млрд. долара за хуманитарна помощ за 2018 г.

Нужда от хуманитарна помощ ще изпитват 136 милиона души в 26 страни, или с 5 на сто повече от тази година

17:24 | 01.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ООН отправи призив за набиране на пари за годишната хуманитарна помощ за 2018 г., като поиска рекордните 22,5 милиарда долара, за да помогне на 91 милиона души, предимно засегнати от войни в Африка и в Близкия изток, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"През 2018 г. повече хора от всякога ще имат нужда от нашата помощ", заявява заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарните въпроси Марк Лоукок, цитиран в призива. Нужда от хуманитарна помощ ще изпитват 136 милиона души в 26 страни, или с 5 на сто повече от тази година.

ООН обаче не може да стигне до всички - предимно поради причини, свързани със сигурността, както и заради липса на съдействие на властите или други страни в конфликтите. Помощ ще бъде оказана на около 91 милиона души.

Нуждата от помощи нараства значително в Бурунди, Демократична република Конго, Камерун, Либия, Сомалия, Судан и Централноафриканската република, а Йемен, Нигерия, Сирия и Южен Судан продължават да се нуждаят от тях, се казва в документа, с който ООН отправя призива си. Очаква се нуждата от хуманитарна помощ в Афганистан, Етиопия, Ирак, Мали и Украйна да намалее, но да остане значителна.

Поисканите помощи са с 1 на сто повече от миналата година. От тях 7,66 милиарда долара са предназначени за кризата в Сирия, а 2,5 милиарда - за Йемен.

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция трябва да вдигне изцяло блокадата си на Йемен, където между 7 и 8 милиона души са на ръба на глада, подчерта Марк Лоукок. В противен случай ще се стигне до ужасяваща хуманитарна трагедия с милиони жертви, каквато светът не е виждал от десетилетия, предупреди той.

Освен за жертвите на конфликти, ООН предвижда средства и за пострадалите от природни бедствия. Някои специалисти предвиждат повишен риск от земетресения догодина, предупреждава организацията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 6 години
Мисля че ще е най разумно да им ги дадат в биткойнти , пък те да си ги осребряват . Току виж и спечелили !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още