IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парижани вече ще отдават под наем имоти в Airbnb след регистрация в кметството

Френската столица е първият град в страната, който въвежда такова правило

13:41 | 01.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парижани са длъжни от днес да се регистрират в кметството, за да могат да дават краткосрочно под наем жилище на туристи чрез онлайн платформи от типа на Airbnb, съобщават френски медии. 

Френската столица е първият град в страната, който въвежда такова правило. Бордо ще стане следващият, от 1 март, уточнява в. "Кроа" в електронното си издание.

Целта на парижкото кметство е да се засили борбата с незаконното даване под наем, по-специално когато се надвишават разрешените 120 нощувки годишно, предава БТА. 

Според общинските съветници Париж е изгубил 20 000 жилища за последните 5 години, превръщайки се постепенно в един от водещите пазари на платформите за даване под наем. Публикувани са около 100 000 обяви за жилища под наем за туристи във френската столица, от които 65 000 са в Airbnb.

Ян Броса, който отговаря за жилищната политика в кметството, обяснява, че проблемът не е в даването под наем на имоти като основно жилище, а окончателното превръщане на жилища в обзаведени туристически квартири, често пъти от собственици на много имоти.

През 2017 година наложените глоби в Париж са надхвърлили 1 милион евро за незаконно даване под наем, което е три пъти повече в сравнение с 2016 година.

През ноември Airbnb съобщи, че ще блокира обяви на частни лица след 120-ия ден ползване от наематели в четири централни района на френската столица. Кметството се възмути, тъй като според него мярката трябва да обхваща всичките 20 административни района.

Радио France Info съобщи днес в електронното си издание, че Airbnb предлага на клиентите си банкова карта, издадена в Гибралтар и която може да се презарежда, за да крият доходите си от данъчните власти.

Информацията за ползването на тази възможност се предава "от ухо на ухо" от три години сред собственици на апартаменти, ползващи платформата за краткосрочно даване под наем.

В отговор на запитване от в. "Фигаро", Airbnb потвърди, че предлага такава система на клиентите си, но твърди, че "много компании по света правят така". Освен това платформата припомня на своите наемодатели още при регистрирането им, че трябва да изпълняват данъчните си задължения.

Airbnb изпраща и данъчна справка всяка година, за да могат наемодателите да знаят колко точно доходи трябва да декларират пред данъчните служби, посочва "Фигаро".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SickSix
преди 6 години
Винаги съм се изумявал от желанието на хората да видят тази безполезна и грозна арматура..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още