IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 хил. са регистрираните у нас безработни, 300 хил. не търсят работа

Експерти предлагат нова политика по заетостта, която да привлече демотивираните на пазара на труда

17:29 | 01.12.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регистрираните в Бюрата по труда безработни са малко над 200 хиляди, а хората в трудоспособна възраст, които нито работят, нито учат, нито искат да се регистрират като търсещи работа, са над 300 хиляди. Съпоставката на данните направи социалният министър Бисер Петков на конференция за демотивираните българи, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения, предаде БТА.

"Почти 10% от работоспособното население няма интерес към политиките по заетостта", заяви бившият социален министър Ивайло Калфин, който днес е член на управителния орган на Института за икономика и международни изследвания.

Изследване за демотивираните българи от началото на ноември показа, че групата на "нищоправещите" в България е над 300 хиляди души, което е два пъти повече от това, което се предполагаше. Експертите смятат, че тези хора са огромен резерв на пазара на труда – близо 10% от работещите, но нямат принос в социалните системи и генерират бедност, маргинализация и сива икономика.

Нова политика по заетостта

Политиката по заетостта предполага мотивирани хора, за демотивираните тя не работи, категорични са експертите от Института. Тъй като към тази група действащите досега мерки не работят, те препоръчват да се мисли за качествено нов подход или поне за преосмисляне на досегашния.

Според Ивайло Калфин политиката за заетостта и насърчаването на заетостта предполага, че те са мотивирани, готови да потърсят работа дори и извън населеното място, в което живеят.

Данните от изследването показват, че 16% от тези 300 хиляди не са работили никога, а близо 70% не са работили над две години.

Необходимостта от преквалификация

Според Калфин профилът на тези хора е различен - предполага се, че те са с ниско образование и многодетни домакинства, но изследването показва, че 66% от тях са със средно и висше образование. Те са равномерно разпределени в обществото, като има тежест за младите хора, особено тези, които не са започвали работа и тези в предпенсионна възраст, които не намират смисъл да си търсят работа и да се обучават в курсове.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов даде пример, споменаван често от бившия министър Лидия Шулева, за човек, съкратен от изчислителен център в предпенсионна възраст, който дълго време е обикалял с папки по различни институции, за да демонстрира своята квалификация и опит, но упорито отказвал да се преквалифицира и да започне нова работа.

"Трябва да се мислят законодателни мерки, с които да накараме човека от изчислителния център да поиска нова работа", заяви Адемов и допълни, че ако за младежите вече има работещи мерки, то възрастните са най-рисковата и неизследвана група.

Голяма е и групата на младите жени, което се обяснява с отглеждането на деца. Има майки, които 5-6 години са извън пазара на труда и трудно могат да се върнат на работа. Според експертите дългото майчинство в България също допринася за това.

Голяма част от демотивираните живеят в семейства, в които единият има доходи. Това е един от факторите, които генерират бедност при децата. Част от демотивираните си признават, че получават доходи от сивата икономика – 17%. Заплащането се извежда от изследването като основен мотивиращ фактор. 

Ивайло Калфин коментира още, че политиката по доходите е важна, но не трябва да се надценява при решаването на проблема. Очакванията на хората са за заплата между 500 лева и 1000 лева, което е постижима сума. 

Психологическите задръжки при някои са водещи, особено при по-възрастните хора, които изпитват срам и страх тепърва да бъдат нови работници, да бъдат обучавани в нови умения. Експертите смятат, че за тях трябва да се осигури психологическа помощ, да има пробни наемания и други мерки.

Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Прав си, друже. По време на кризата испанските и гръцките градове се опразниха, хората потърсиха препитание другаде - адвокати дояха, счетоводители на реката пари перяха. У нас си стоят в града и хванаха тендовагинит от търкане на билетчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
"Но има хора, висше образование и владеещи два чужди езика, които се радват и на минимална работна заплата и пак никой не ги одобрява, дори за интервю"На тези хора абсолютно никой не им е виновен. Особено като знам как се взимат 2 висши по телефона за 1 седмица.Иначе си прав, не може всички да имаме къщи с по две бръзи коли отпред.200 000 не плащат данъци, което не означава, че нямат доходи или пък не работят. Там по върховете ги интересува данък да се прибира, а не кой беден или богат. Туй им е цялата игра на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Източена друг път. България е богата държава.София не е България и в България не се оцелява само и единствено с еврофондове. Има работа и препитание за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Аз съм инвалид - единият ми крак е по-къс от другите два. Накуцвам леко, когато лазя по корем. Налага ми се, защото в работата трябва да съм по-нисък от тревата. Тя е насадена в саксии, наредени без всякакъв вкус на пода из целия "open space". Лазя за 800 лева на месец. Не дават повече. Когато порасне тревата, ще се издигна малко в еволюцията, ще достигна homo erectus. Може да ме направят началник отдел. Пак ще куцам, но по-малко - ще се подпирам на бастуна. Ако се поиздигна още малко - да стана директор, вече ще съм homo sapiens - бастуна само ще го лъскам. Тогава ще спра да куцам. И ще взимам повече от 1000 лева. Но, не знам тревата докъде ще расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Който знае колко струва труда му знае как и къде да получи съответното заплащане. Затова тук в България почти не останаха професионалисти и специалисти в нито една сфера. Има доста неудачници с много високо самомнение и голям мързел, на които все работодателите им са виновни. Такъв тип демотивирани безработни е много трудно да им помогнеш, защото където и да идат само проблеми създават. Това с политика по заетостта не се оправя. Защо да работят ако има начин да преживяват поне някак и без да работят заради социални програми предназначени да помагат на наистина нуждаещите се от такива. Просто трябва да се елеменира търтейското поведение и отношение. Не знам дали сте забелязали, обаче вече има и по-напредничави роми, които се изнесоха да работят на запад и в много ромски махали изчезнаха шума и проблемите, които издваха заради безделието им поради социалните помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
kokikokov
преди 6 години
Тъй, тъй... Излиза, че безработицата не е 5%, а по-скоро 15!!Това обаче ми хареса най-много - ----------------------------"Проблемът с демотивацията няма да се реши със санкции, тъй като и в момента нерегистрираните в Бюрата по труда са лишени от социални плащания. "----------------------------Хи-хи-хи-хи... Палавници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
ЩеРа
преди 6 години
Министърът казва, че 200000 не могат да си намерят работаИ може би за Вас всички тези хора са "тотално неграмотни", само защото не са завършили висше в чужбина или, примерно, Право или Информатика в СУ!Но има хора, висше образование и владеещи два чужди езика, които се радват и на минимална работна заплата и пак никой не ги одобрява, дори за интервю ............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
abdul
преди 6 години
Трябва да си или инвалид или тотално неграмотен без никакво желание за развитие, за да взимаш под 1К лв. в тази държава. Не виждам смисъл изобщо да се обсъждат подобни елементи. Те и с и без държавата така или иначе ще оцелеят някак ако имат желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ЩеРа
преди 6 години
200хил безработни и 300хил обезкуражени от пазара на труда, а родните работодатели и "доброто" ни правителство от няколко месеца говорят по медиите, че имало огромно търсене на работна ръка, предлагали безплатни фирмени обучения и преквалификации, но просто нямало кой да работи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
popo323
преди 6 години
То дали работиш или не в България няма голяма разлика за хората с доход до 700-800лв , все си си отчайващо беден , само дето в единия случай ще си съсипан и изгърбен от работа , а държавата така или иначе ще ти окраде парите за" щедрата " пенсия , като не я доживееш . Виж тюфлеците на държана служба от Мерцедесите няма да слязат , а ще ръсят "умни" заключения !Гледам заплатите във веригите , които са основният работодател в сферата на хората без някакво специализирано образование , но и там е пълно с висшисти от десетките платени висши училища без никаква реализация . Заплати чисти за служител около 700-750 лв + 60 ваучери за храна , колкото са 6 кила кашкавал средно качество ! Хората се гърбят всеки ден , нямат събота и неделя , от сутрин до вечер , а накрая живеят на ръба на оцеляването ! Мизерия та дрънка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още