IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите - между регулациите, стадния манталитет и потенциала за иновации

С нарастването на цената на биткойна все повече инвеститори, но също и регулатори, следят все по-внимателно криптовалутите

19:40 | 01.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-малко интересното нещо около биткойн днес е цената му. Това каза Зак Харви, изпълнителен директор на Lamassu, по време на панела за криптовалути на Investor Finance Forum. “Биткойнът расте експоненциално от самото му начало, а хората започват да му вярват все повече, не е бил хакнат, за много институционални инвеститори изглежда ок”, допълни той.

Участниците в панела признават, че ръстът на цената до голяма степен се дължи на интереса към криптовалутата. Дмитри Назаров, съосновател на Genesis Vision, например посочи, че има голям брой хора, които въобще не знаят за какво става дума. „Те инвестират, защото е тенденция“, заяви той.

Благовест Белев от BlockChain.bg отбеляза, че очевидно инвеститорите са готови да поемат риска при инвестицията в криптовалути до известна степен и заради т.нар. "страх да не изпуснат нещо".

При избора в коя точно от всички над 1300 криптовалути да се инвестира, Дмитри Назаров съветва да се гледа екипът, който стои зад нея, защото по думите му всичко опира до хората.

„Аз ще заема по-консервативен подход“, каза Белев от BlockChain.bg. „Цялата сфера на криптовалутите вече е много рискована, затова е добре да се инвестира в нещо, което вече се е доказало. Най-трудното е да се разберат фундаментите, както и какво носи въпросната криптовалута на пазара“, обясни той.

Той подчерта още предимството на ситуацията, че има над 1000 проекта за криптовалути, които се конкурират, което създава среда на много иновации и дава възможност да се решат редица съществуващи проблеми в сферата. „Ако играеш играта на биткойн, добре е да хеджираш с различни криптовалути“, каза още Белев.

През 2017 г. популярни бяха т.нар. първични монетни предлагания (Initial coin offerings – ICO) и това се дължи на факта, че много хора отвсякъде може да вложат парите си в ICO. “Определено го има явлението "Див запад" при ICO-тата и със сигурност ще има хора, които ще изгубят парите си като в дот ком балона”, коментира Зак Харви.

По думите му екосистемата на ICO-та ще еволюира бавно и ще има болки на растежа. Дори и 98% от тях да се провалят, има много разработчици, които знаят какво правят. „Осъществяват се много иновации и тепърва ще видим резултатите от тях през идните години“, допълни Харви.

Според Назаров при ICO качеството спада с повишаване на количеството. Благовест Белев допълва, че популярността им също е свързана със стадния манталитет, от който хората е трудно да избягат. „Количеството информация е огромно и трябва да се доверяваме на други хора, които от своя страна се доверяват на други хора и това задвижва еуфорията около криптовалутите“, каза още Белев.

С нарастването на цената на биткойн все повече инвеститори, но също и регулатори следят все по-внимателно криптовалутите. Участниците в панела посочват, че е важно да се разграничава между регулации над криптовалути и регулации над бизнеса, който се занимава с това. 

„Ако правителствата не регулират, то пазарът ще намери начин за рейтинг например“, заяви Благовест Белев. Той обаче посочи, че ако някое правителство прибегне до екстремни мерки като например забрани, то би прогонило огромно количество капитал и потенциал за иновации. Заради това правителствата са изключително предпазливи. 

Темата за биткойна може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още