IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google: В България има страхотни стартъпи

Българите имат невероятни възможности да гледат напред към бъдещето и да се възползват от тях, казва Мат Бритин, президент бизнес операции на Google, EMEA

09:07 | 03.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мат Бритин. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Мат Бритин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като невероятен описва неколкодневния си престой в България Мат Бритин, президент на отдел бизнес операции за региона на Европа, Близкия Изток и Африка за Google.

В интервю за главния редактор на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев, излъчено в предаването UpDate, той разказа за срещите си в страната ни. „Беше много приятно да се срещна с няколко стартъпа и да науча повече за иновациите в региона. Поговорихме за триизмерно печатане, изкуствена кожа, създаване на дронове, които доставят пратки, писане на приложения, видео стрийминг на живо – изобщо има страшно много проекти, по които се работи и срещата ми с тези предприемачи беше много вдъхновяваща“. 

Бритин пояснява, че населението в Европа, Близкия Изток и Африка (регионите, за които той отговаря), което използва интернет, се удвоява. Според него именно и затова възможностите за всекидневните бизнеси, не само стартъпите, но и за хората, които продават обувки, цветя, храна или услуги, да се свържат със света и да се развиват, са огромни.

„Една от причините да съм тук е, че организираме тренировъчна програма за дигитални умения. Вече сме обучили 24 500 българи на основни дигитални умения. И един от пет вече казва, че това му помага в икономическо изражение – тоест бизнесите се развиват по-бързо или хората намират по-добра работа. Това е толкова важен момент, за да придобием необходимите умения за дигиталната революция“, пояснява Бритин.

Но защо той и Google правят всичко това? „Защото е изключително важно единният дигитален пазар да заработи, защото искаме някой в България да може да се свърже дигитално с 500 000 млн. потребители. И за момента това е предизвикателство, защото трябва да се справим с 27-различни законодателства. Така че в момента работим за създаването на единен дигитален пазар, защото е много важно предприемачите и всекидневните бизнеси да могат се възползват от мащаба на Европа“.

Как може да се мотивират компаниите да постигат по-добри и по-реалистични резултати, какви са бъдещите планове на американския концерн за България и как Бритин, който е работил във вестник, си представя бъдещето на медиите – вижте в целия материал. 

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
има, ама в сфери в които Прас и Тиквоний още не са намесили държавния апарат, щото нищо не отбират, не щото не искат. :):) Скоро и такива може да няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още