IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: В периода 2002-2016 г. България е похарчила 2 млрд. лв. за е-управление

Броят на принтерите расте тройно повече спрямо броя на сървърите, показва проучване на работодателската организация

11:16 | 04.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В периода 2002-2016 г. България е изхарчила 2 млрд. лева за електронно управление, показват данни на Българската стопанска камара (БСК), част от кампанията "Стига вече", с която организацията опитва да обори митове за икономиката на страната.

В последния си анализ експертите от Камарата са обърнали внимание на електронното управление, сравнявайки България с един от първенците в Европа в тази област - Естония. От публикуваните данни е видно, че естонците са инвестирали едва еквивалента на 50 млн. лева за своята система за електронно управление, като са използвани основно програми с отворен код.

Така към 2016 година Естония разполага с електронно правителство, обединяващо повече от 900 информационни системи и над 5 хил. електронни услуги, повечето от които комплексни. Българската администрация пък предлага 2,9 хил. услуги, от които 87% са първични, а 13% - комплексни.

Само 19% от българските администрации всъщност предлагат електронни услуги, показват данните на БСК.

В Естония 86% от гражданите имат електронна лична карта, 87,2% от населението използва интернет, а 96,3% от хората декларират своите доходи по електронен път. За сравнение, 34% от българите не използват компютър, спрямо 8% за Естония. 60% от българите ползват интернет и 19% са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца.

У нас 27% от регистрите се поддържат единствено на хартиен носител. От Камарата посочват и интересен факт, че през всичките години, в които работим за въвеждането на електронното управление броят на принтерите расте тройно повече от този на сървърите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Половината не могат да си завъртят листа на уърд, а вероятно 90% ползват служебни телефони за лични разговори. С една здрава чистка и контрол, могат да се спестят много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dzk
преди 6 години
"през всичките години, в които работим за въвеждането на електронното управление броят на принтерите расте тройно повече от този на сървърите" - не разбрах това повод за гордост ли е от страна на БСК? Защото това за мен е пълно неразбиране на това какво е е-управление. Вместо да се премахват хартиените документи, критерий за успеваемост е внедряването на ново и нови принтери, на които се вадят безсмислени бележки, справки, удостоверения и уверения. А, да - и активните телефонни номера на държавната администрация са 458 хил!!! Потърсих колко са общия брой служители на държавната администрация - няма точна цифра (сигурно е много секретно), но се споменават около 750 000 - 800 000 служители. Тоест всеки втори държавен служител е със служебен телефон. Това явно включва всевъзможни секретарки, счетоводителки, чистачки (тоест служители по хигиената), пазачи, куриери, деловодителки и така нататък и така нататък. Карай да върви - държавата плаща. От моите данъци разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още