IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева: Изпълнителната власт няма място в делата за "царските имоти"

Работна група по казуса иска специален закон, който да уреди претенциите на наследниците на Фердинад и Борис III

12:19 | 04.12.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Казусът с "царските имоти" може да бъде решен със специален закон, а изпълнителната власт няма място в делата за тях. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева по време на брифинг в министерството.

Заключението е на работната група, в която са участвали представители на държавата и адвокатите по делата, които водят наследниците на Фердинанд и Борис III за собствеността върху имоти. Правосъдният министър беше категорична, че няма задължение да уведомява Народното събрание за резултатите от работата на експертите, нито препоръчва на депутатите да разработят закон по този казус.

"Никога не си позволявам да препоръчвам нещо на независима институция", каза тя.

На базата на заключението на работната група няма процесуална възможност правителството да се меси в делата. По тази причина и Министерството на регионалното развитие (МРРБ), което е страна по тях, ще оттегли исковата молба за замразяване на процедурата, която в момента върви в съда за собствеността на двореца "Врана" и "Царска Бистрица".

В петък ресорният министър Николай Нанков обясни, че искането е било подадено с цел да се изчака докладът на работната група. Той ще даде "цялостната визия" на държавата за "царските имоти". Съдът не е отговорил на тази искова молба, тъй като делата всъщност са отложени за май 2018 година след смъртта на един от наследниците на Фердинанд и Борис III, стана ясно днес от думите на Нанков, който също участва в брифинга.

Нанков даде и обяснения относно казуса за хижата "Саръгьол". Преди дни той обясни, че държавата не е влязла във владение, макар че има съдебно решение в тази насока. Причината не е мораториумът, гласуван от парламента, категоричен беше днес регионалният министър.

Той поясни, че ограниченията на депутатите спират сделки с тези имоти, но не пречат на влизането във владение. Областните управители не са извършили това действие, макар и надлежно да са уведомени от МРРБ за хода на делото, каза още Нанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Тази защо не се разкара Видяхме какви ги спретна с Т Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ВСЪШНОСТ НЕ Е ПРЕСТЪПНА БЕЗОДГОВОРНОСТ , А НАРУШАВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ВОДЕЩО ДО ПРОМЯНА НА ФОРМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ - смяна на РЕПУБЛИКАТА с МОНАРХИЯ. ВЪРВИ ТИХ ДЪРЖАВЕН РЕВРАТ с участие на управляващи и опозици, патриоти и турци.ВСИЧКИ СА СЪГЛАСНИ , НО НЕ И НАРОДА. ВСЪШНОСТ КОЙ ГО ПИТА НАРОДА , било но за ЕС, за НАТО , или за РЕПУБЛИКА ИЛИ МОНАРХИЯ. Според някои той е съставен от 80% *** които не са в състояние да определят съдбата на отечеството си. ЗАЩО НЕ НАПРАВИМ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ БЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ. Да видим кой е за РЕПУБЛИКА и кой е за МОНАРХИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Цецка Цачева: Изпълнителната власт няма място в делата за "царските имоти"ЧИИ СА ТЕЗИ ИМОТИ АКО НЕ НА ДЪРЖАВАТА ЦАЧЕВА?ОТЛИЧНО ЗНАЕШ, ЧЕ ЛИЦЕТО САКСКОБУРГГОТСКИ НЯМА ДОКУМЕНТИ ЗА СОБСТВЕНОСТ ЗАЩОТО ТЕ СА БИЛИ НА ИНТЕНДАНТСТВОТО, А НЕ НА ФАМИЛИЯТА МУ. Това което правите вие Цачева се нарича ПРЕСТЪПНА БЕЗОДГОВОРНОСТ. СЕГА ОСТАВА ДА ОТМЕНИТЕ И ЗАКОНА ОТ 1947 ГОДИНА и превърнете РЕПУБЛИКАТА в МОНАРХИЯ!ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ТЕ ОЧАКВА ПО ЗАКОНИТЕ КОИТО Е ПРЕДВИДИЛ ЛЕВСКИ В БЪДЕЩАТА СИ РЕПУБЛИКА - смърт Цачева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
"смислени хора в политиката"Wtf?! Ти да не си синчето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Независимо от визията(а може би точно заради това) Цачева е един от малкото(редица клоняща към нула) смислени хора в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
С тези очила цецка изглежда още по-прoста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още