IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притежаването на жилище в САЩ не спомага за създаването на богатство

Учени посочват, че инвестициите в акции и стоки, свързани с недвижими имоти, може да са по-доходоносни, отколкото да пазиш капитала за свиване на гнездо

12:46 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Притежаването на собствен дом в САЩ може и да помогне на купувачите да спестят пари, но няма да успее да подкрепи богатството им, пише CNBC, като се позовава на проучване на Международния университет във Флорида, Атлантическия университет във Флорида и Университета на Уайоминг.

„Средностатистически погледнато, наемането и реинвестирането е по-печеливша стратегия по отношение на създаването на богатство, независимо от оценката на имота, тъй като оценката на имотите силно корелира с печалбите на традиционните активи, като акции и облигации“, посочва един от авторите на изследването Кен Джонсън.

Въпросът в САЩ "наем или заем" беше изключително популярен по време на възстановяването на жилищния пазар след кризата. Историческата катастрофа в сектора дойде като горчив шок за милиони американци, много от които не си бяха и помисляли, че собствеността им може да се обезцени изобщо или поне до такава степен.

Делът на собствениците на имоти в САЩ все още е близо до исторически най-ниското си ниво. Търсенето на купувачите обаче рязко се увеличава. Строителството на свой ред не нараства достатъчно бързо, за да отговори на търсенето, което пък тласка цените нагоре.

През последните няколко години цените на имотите в САЩ се увеличават по-бързо от доходите и инфлацията, подчертава се в проучването. На някои пазари цените вече чупят и предишните рекорди преди кризата, което пак подхранва дебата кое е по-добрият вариант – покупка или наем.

Наемите също се увеличават драстично заради подновения процес по формиране на нови домакинства. За тях – домакинствата на поколението Y, е по-трудно да спестят за първоначална вноска за свой собствен дом заради по-ниското заплащане, което приемат, в сравнение с техните родители, както и по-високите цени на имотите.

Изследователите посочват, че ако спестените средства от наемането на жилище не се харчат само за стоки и услуги, а се реинвестират с възвръщаемост, наемането на имот е по-печеливша стратегия при създаването на богатство. С други думи, аргументите в полза на наема работят само ако наемателят реинвестира спестяванията си, а не ги консумира. Реинвестирането обаче трябва да е със същата степен на риск, каквато съществува на съответния жилищен пазар.

Изследователите установяват, че от 24-те най-големи пазара на имоти в САЩ само на 4 средното повишение на цените на жилищата между 2010 и 2016 г. е по-високо от средната възвръщаемост на портфейлите от акции. Три от тези четири пазара са в Северна Калифорния, а четвъртият е Маями. Всичките те са сред най-желаните от инвеститорите в имоти, които отдават под наем, включително и от чужденци, но не и от потенциални собственици.

Авторите на доклада обаче посочват, че недвижимите имоти все още могат да бъдат добра инвестиция. Само че не е необходимо непременно собствениците да живеят в имота, който притежават. Да бъдеш наемодател или да инвестираш в акции и стоки, свързани с недвижими имоти, може да е по-доходоносно, отколкото да пазиш капитала за свиване на гнездо, заключават експертите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още