IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще подкрепи изграждането на индустриална зона край Стара Загора

Общината ще влезе в новото дружество с терен от 110 дка на околовръстния път, а държавата ще предостави парични средства за строителство на инфраструктурата

14:52 | 04.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Държавата ще помогне за изграждането на индустриална зона "Загоре" в Стара Загора. Това ще даде тласък за ново развитие в региона, който е една от топ дестинациите по икономическо развитие.

Това обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на дискусия, в която взеха участие зам.-председателят на парламента Емил Христов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров,областният управител Гергана Микова, депутати, регионалните лидери на КРИБ и Съюза на работодателите, ректорът на Тракийския университет. 

За целта е предложен общински терен от 110 дка на околовръстния път, като на последната сесия на Общинския съвет тази земя е апортирана в ново дружество. Държавата ще се включи с парична вноска, съответна на оценката на апортираната земя. С парите ще се изгради инфраструктурата, предава БТА.

Целта е осигуряване на работни места, привличане на инвеститори и разширяване на потенциала с близките градове като Димитровград, Хасково, Сливен, Ямбол, откъдето могат да се привлекат кадри, обясни Живко Тодоров. 

В региона има дефицит на кадри за машиностроенето и преработвателната промишленост, изтъкна зам.-министърът на социалната политика Зорница Русева. 

За промяна в Закона за публично-частното партньорство и Закона за висшето образование настояваха представителите на бизнеса. 

Освен законодателни промени, необходима е правителствена програма за следващите 25 години, в която да се посочат видът и броят на кадрите, необходими през периода за инвестициите както в региона, така и цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
При запазване на сегашното създаващо щети държавно прилагане на парите не е възможна успешна икономическа програма за устойчиво развитие за който и да е регион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още