IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер се оттегля от поста в началото на 2018 г.

Това ще отвори пътя към поста начело на богатата южна провинция за конкурента му и сегашен финансов министър Маркус Зьодер

16:09 | 04.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Хорст Зеехофер. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хорст Зеехофер. Снимка: Архив Ройтерс

Министър-председателят на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер ще се оттегли от поста в началото на следващата година, съобщи самият той, цитиран от Financial Times. Това ще отвори пътя към премиерския пост в богатата южна провинция за конкурента му Маркус Зьодер.

По време на партийно заседание на Християнсоциалния съюз (ХСС – сестринската партия на Християндемократите на Меркел – бел.ред.) в понеделник Зьодер беше избран като предпочитан наследник на Зеехофер. Самият Зеехофер обаче ще остане начело на ХСС.

Новините са добри за германския канцлер Ангела Меркел. Усилията ѝ да формира стабилна коалиция след федералните избори на 24 септември бяха усложнени именно от борбата за власт в редиците на ХСС, коментира FT. 

Хорст Зеехофер беше премиер на Бавария, която е и най-голямата германска провинция, от 2008 г. Той беше обект на нарастващ натиск да подаде оставка след изборите, когато ХСС получи най-лошия си резултат от 1949 г.: 38%, което е с 10,5 процентни пункта по-малко спрямо предишния вот през 2013 г.

Зеехофер обаче проявяваше неохота да даде властта на Зьодер, който е сегашният министър на финансите.

Взаимоотношенията между ХДС и ХСС определят, че на федерални избори двете партии се явяват заедно, докато при вот в провинцията Бавария избирателите могат да подкрепят само ХСС, а в която и да е друга провинция – само ХДС.

Гласоподавателите в Бавария оттеглиха подкрепата си от ХДС в полза на популистката, антиимигрантска „Алтернатива за Германия“. Партията на Зееховер се свързваше с решението на Меркел от 2015 г. и 2016 г. да приеме над 1 млн. бежанци в страната, въпреки че самият той се обяви срещу тази мярка.

В редиците на ХСС нарастваха и опасенията, че партията може да изгуби ценното си абсолютно мнозинство на изборите в Бавария следващата година.

През октомври ХДС и ХСС се договориха, че Германия не бива да приема повече от 200 хил. бежанци годишно, освен ако няма спешни ситуации. Сделката беше своеобразна победа за Зеехофер, който дълго време настояваше за такова ограничение. 

На регионално ниво трите партии, които преговаряха за коалиция „Ямайка“ в Германия, може би могат да управляват, но не и на федерално, коментира междувременно Луиза Славкова, политолог, външнополитически анализатор и директор на фондация „Софийска платформа“, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Вижте целия ѝ коментар тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Едрите плъхове първи напускат потъващия кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още