IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 от най-големите градове в света залагат на електрическите автобуси

Екологичните возила ще обслужват 80 млн. души

16:34 | 04.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Тестове на автономни електромобили в Париж. Снимка: Ройтерс</em></p>

Тестове на автономни електромобили в Париж. Снимка: Ройтерс

Кметовете на 12 от най-големите градове в света с общо население от почти 80 милиона души обявиха, че ще разчитат само на електрически автобуси при закупуването на конвенционални транспортни средства.

Кметовете подписаха декларацията „C40 Fossil-Fuel-Free Streets”, която, както подсказва името й, е насочена към намаляване на използването на транспорт с двигатели с вътрешно горене. С оглед на това, че в нея се предвиждат и традиционни мерки като акцент на по-сериозно използване на градския транспорт, новият момент е насочването към такива возила, които не замърсяват природата.

Според плана от 2025 г. тези 12 града ще използват само автобуси, които не отделят вредни емисии. Това обединение дава сериозни надежди на производителите на електрически автобуси, тъй като става въпрос за почти 60 хил. возила. Втората част от плана предвижда създаването на цели зони в градовете, в които няма да се отделят вредни емисии.

12-те града са: Лондон, Париж, Лос Анжелис, Копенхаген, Барселона, Кито, Ванкувър, Мексико Сити, Милано, Сиатъл, Оуклънд и Кейптаун. Част от тези градове вече обявиха мерки за забрана на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, а това е следващата стъпка от битката им с вредните емисии.

Още новини от Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още