IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните разходи за реклама ще се увеличат с 4,1% през 2018 г.

Консултантската агенция Zenith намали прогнозите си за разходите на сектора както за тази, така и за следващата година

17:15 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Водещата консултантска компания Zenith понижи прогнозата си за глобалния ръст на разходите за реклама през 2018 г. до 4,1%, като се очаква те да достигнат 578 млрд. долара до края на годината. Компанията намали леко и оценките си за Северна Америка, Западна Европа и Азиатско-тихоокеанския регион, съобщава Ройтерс.

Zenith, която е собственост на френската Publicis, обяви прогноза за ръст за 2018 г. от 4,2% през септември. Компанията очакваше и растеж от 4% през 2017 г. спрямо 4,8% през 2016 г.

Очакваме разходите за реклама да се увеличават по-бавно от глобалната икономика като цяло до 2020 г.“, казват от Zenith.

Растеж от 4,1% все пак ще бъде добра новина за глобалните рекламни гиганти като WPP, които понижиха очакванията си за продажби за трети път тази година през октомври. Корекцията се дължи на слаби разходи от страна на клиентите и технологични сътресения, което ще доведе до най-слабия растеж за сектора от финансовата криза насам.

Тази малко по-негативна прогноза на най-голямата рекламна компания в света следва подобни перспективи от колегите ѝ Publicis и Interpublic.

Zenith заяви, че растежът на разходите за реклама в Северна Америка се дължи на процъфтяващата икономика на Канада и задминава увеличението в Западна и Централна Европа.

Разходите за реклама се очакват да се повишат с 3,4% в Северна Америка през 2018 г. спрямо прогнозиран ръст от 3,6% за 2017 г.

Zenith намали перспективите си и за Западна и Централна Европа до увеличение от 1,7% и 3,9% за тази и следващата година, като регионът е засегнат от забавяне във Великобритания.

Политическата и икономическа несигурност около Brexit е допринесла за острото забавяне на британските разходи за реклама. Zenith очаква ръст на разходите само от 0,7% за тази година спрямо 9,6% през 2016 г.

Според агенцията САЩ – най-голямата икономика в света, ще допринесе най-много с рекламни разходи на глобалния пазар за 72 млрд. долара между 2017 и 2020 г., а Китай ще бъде на второ място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още