IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС са се договорили да няма "твърда" граница с Ирландия

Според анализатори това означава, че Северна Ирландия ще трябва да продължи да спазва правилата на единния европейски пазар

17:56 | 04.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания и Европейският съюз са постигнали споразумение, което гарантира, че няма да има "твърда" граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след Brexit, съобщи днес в Twitter главният политически кореспондент на вестник Daily Telegraph, цитиран от Ройтерс.

Договорката е била постигната между британските преговарящи, от една страна, и техните партньори от ЕС и Ирландия, от друга, броени часове преди днешната среща на премиера Тереза Мей с лидерите на ЕС в Брюксел, предава БТА.

Британският Financial Times също съобщи, че е постигнат компромис за границата. Двете страни ще се съгласят да поддържат "регулаторен режим" между Северна Ирландия и Ирландската република след излизането на Великобритания от Европейския съюз, твърди вестникът.

Договореният съюз означава, че ще е нужно „регулаторно привеждане в съответствие“ на правилата на единния пазар и митническия съюз на ЕС, които подкрепят сътрудничеството между Северна Ирландия и Републиката, коментират запознати източници.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза днес, че е окуражен от напредъка на преговорите за избягване на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия, след като Великобритания напусне съюза. Това засилва перспективата да се премине към разговори за бъдещите търговски отношения между Лондон и общността, отбелязва Ройтерс. "Приближаваме се към достатъчен напредък на декемврийската среща на върха на ЕС", писа Туск в Twitter.

Лондон също трябва да получи специална сделка за Brexit, която да му позволи да остане на единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз, щом Северна Ирландия получава разрешение за това, заяви кметът на столицата по-късно през деня, цитиран от Ройтерс.

„Огромни последици за Лондон, ако Тереза Мей признае, че е възможно част от Великобритания да остане на единния пазар и митническия съюз след Brexit”, написа кметът на британската столица Садик Кан в Twitter.

“Лондончани гласуваха с огромно мнозинство за оставане в ЕС и подобна сделка тук може да защити десетки хиляди работни места“, добави той.

И Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, която също иска да остане на единния европейски пазар, подчерта потенциалните последици от евентуална сделка за части от Великобритания, например за самата Шотландия.

„Ако една част от Великобритания може да запази регулаторно привеждане в съответствие с ЕС и ефективно да остане на единния пазар (което е правилното решение за Северна Ирландия), със сигурност няма реална причина други да не могат“, написа тя в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
демек един ден ЕС като стане федерация ще чопнем Северна Ирландия :):)Браво на мейтовете, пак го измислиха добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още