IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената заплаха не идва само от Северна Корея

В Азия има и други атомни сили - Индия и Пакистан, а всяка от тях има над 100 ядрени бойни глави

09:08 | 05.12.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Командоси от индийските ВМС демонстрират умения по време на учение в Мумбай. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Командоси от индийските ВМС демонстрират умения по време на учение в Мумбай. Снимка: Ройтерс 

На 28 май 1998 година Пакистан извършва първия си опит с атомна бомба, който предизвика възмущение по цял свят. 17 дни преди това президентът на Индия Абдул Калам, който е ракетен инженер по образование, обявява, че страната е изпробвала ядрена ракета. В Индия всички наричат Абдул Калам "Политикът с ракетата", защото той дава решителен тласък на индийската ядрена програма. Той самият заявява, че "всичко, което се прави в тази връзка, служи на националната сигурност". 



Неговият противник от пакистанска страна се казва Абдул Кадир Хан. Той е учен-физик и минава за баща на пакистанската ядрена програма. "Хората в Пакистан ме обичат, защото аз спасих страната от Индия и от всички други врагове. Аз дадох на страната едно оръжие за отбрана, което не може да бъде пречупено от никоя армия в света", заявява той. 

По онова време Абдул Кадир Хан е бил считан за „най-опасния мъж на планетата", защото се опитал да продаде своите ценни познания в  сферата на нуклеарните технологии на държави като Ирак, Либия и Северна Корея. Самият той признава това през 2004 година, поради което е поставен под домашен арест, пише в свой анализ по темата Deutsche Welle.

От самото начало Индия и Пакистан се съревновават в ядрените технологии. Малко след като Индия обявява, че е извършила успешно ракетно изпитание, Пакистан моментално  отвръща със същото. През 2002 година Индия и Пакистан бяха изправени на ръба на ядрена война, след като терористи бяха щурмували парламента в Делхи.

Със своите ракети с далечен радиус обаче Индия се прицелва и в един още по-голям играч на световната сцена, какъвто е Китай.

Индийски експерт по отбраната твърди, че Делхи се стреми към „по-голяма стабилност“ и добавя: „ Ако на Индия се удаде успешно да демонстрира своя стратегически отбранителен профил, в отношенията между Китай и Индия ще възникне по-добър баланс, както и повече стабилност". От Пакистан се дочуват почти същите аргументи – например от устата на бившия генерал Талат Масуд: "Пакистан никога не ще успее да настигне Индия по военно развитие. Въпреки това страната трябва да продължи да разработва своите ракети, за да разполага със сериозен механизъм за възпиране".
 
И точно за това е цялата надпревара в Южна Азия. Да демонстрираш пред врага достатъчно мощ, за да го възпреш! Както Индия, така и Пакистан продължават да се въоръжават. Индия поне се задължи да не използва първа атомно оръжие. Но страната има намерение да строи нови съоръжения за обогатяване на плутоний и уран. Пакистан също продължава да се въоръжава и също като Индия увеличи своите ядрени бойни глави в периода между 2016 и 2017 година. Докато броят им през миналата година е бил 130, междувременно те са вече 140. Както Индия, така и Пакистан спадат към онези пет държави в света, които не са подписали Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Cиганска, ама с атомни бомби, а наща българската - с тесли и дръжки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 6 години
Tsiganskaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 6 години
Хубава работа ама *** :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"На 28 май 1998 година Пакистан извършва първия си опит с атомна бомба, който предизвика възмущение по цял свят. " Ами американските опити из Тихия океан и най вече над Хирошима и Нагасаки възхищение ли предизвикаха ? Идвала ядрената заплаха от Азия ... платени писачи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Заглавия като това прилича на нагнетяване на страх и подготвяне на почвата за нещо по-голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
oio
преди 6 години
Проблемът е в ядрената заплаха от Израел и Северна Корея. Първите са прекалено вманиачени и несигурни, а вторите са политически некоректни. Останалите държави са долу-горе добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Ядрена заплаха от Германия. Ядрена заплаха от Израел, който си мятка ракетки по чужди държави когато си пожелае. Не става така. Някой ще изяде дървото накрая, ама кой ще е предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
Напишете и за ядрената заплаха от страна на НАТО и нейните основатели, с цел подпомагане на кампанията WeAre NATOРазбира се, за да сме политкоректни, първо трябва да напишете за ядената заплаха от страна на Русия.Иначе по статията, като я прочетох леко им завидях за ръководителите. Физици, ракетни инженери, а у нас - пожарникари. Съдба :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още