IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика расте с най-бърз темп от четвъртото тримесечие на 2016 г.

Основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление при бизнеса – 6,7% и домакинствата – 4,9%

12:56 | 05.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската икономика се разширява с 3,9 на сто на годишна база през третото тримесечие на 2017 г. - по-висок темп от отчетените през предното тримесечие 3,7 на сто и в съзвучие с първоначалната оценка, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е най-силното разширяване от четвъртото тримесечие на 2016 г., като основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление при бизнеса – 6,7% и домакинствата – 4,9%. 

В сравнение с второто тримесечие на тази година, през периода от юли до септември БВП се увеличава с  0,9%, показват статистическите данни.

През третото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт възлиза на 26,990 млрд. лева по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е 13,800 млрд., като на човек от населението се падат 1 948 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност от юли до септември възлиза на 23,288 млрд. лева по текущи цени. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 64,2%, докато през същия период на миналата година беше 63,2%.

                  БВП по тримесечия по средногодишни цени на 2010 година

В НСИ изчислиха, че има 1% ръст при произведените стоки и услуги спрямо второто тримесечие на тази година, колкото беше увеличението и спрямо периода януари – март.

През третото тримесечие на тази година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си до 7,3% – с 0,6 процентни пункта надолу спрямо същия период на миналата година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,4 процентни пункта до 28,5%.

За крайното потребление през третото тримесечие на 2017 г. се изразходват 68,7% от произведения БВП.
Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18,2% от произведения БВП.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения

Според сезонно изгладените данни на НСИ през третото тримесечие на тази година БВП нараства спрямо предходното с 0,9%, като брутната добавена стойност в икономиката се увеличава с 0,7%.

По предварителни данни за периода юли– септември на 2017 г. крайното потребление нараства с 0,9%, а бруто образуването в основен капитал намалява с 0,4% спрямо второто тримесечие. Ръстът се дължи на износа и вноса на стоки и услуги, които увеличават равнището си спрямо предходното тримесечие – съответно с 3% и 1,3%.

Годишна промяна

От юли до септември брутната добавена стойност се увеличава с 4% в сравнение със същия период на миналата година. Динамиката се определя основно от регистрирания растеж при: Финансови и застрахователни дейности – 6,1%, Операции с недвижими имоти – 6%, Строителство – 5,2%.

Добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване, отчитат 3,9% годишен ръст.

За една година има увеличение с 3,5% при търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство.

В сектора Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа, годишният ръст е 3,4%, а при професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности – 3%, При култура, спорт и развлечения НСИ отбелязва растеж от 0,4%.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление на фирмите – с ръст от 6,7%, и при домакинствата – увеличение с 4,9%.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 4,1%, а вносът – с 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
fon
преди 6 години
В Румъния растежа е 8.8%. Но там не се занимават с Тройни шлемове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
При наличното създаващо щети държавно прилагане на парите икономическият растеж е с неограничено развитие на потенциал за дългови кризи.При условия с допусканата държавна грешка е коректно, който се хвали с участие за постигнат икономически растеж да не пропуска своя принос за щетите при дълговите кризи. Сега колкото повече работят хората за постигане на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още