IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП поръча проучване на възможностите за общ орган за финансово разузнаване

Институцията подготвя по-стриктни правила при трансграничния пренос на валути, които обаче няма да обхващат биткойна

15:26 | 05.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) да проучи възможностите за създаване на общ орган за финансово разузнаване в Европейския съюз, настояват депутатите от комисията по граждански свободи към Европейския парламент.

Тяхното искане е свързано с готвени промени на правилата при пренос на валути в и извън ЕС. Първата регулация в тази насока беше приета през 2005 г., напомнят от институцията.

По силата на текстовете на този нормативен акт физическите лица имат задължението да декларират суми над 10 хил. евро при трансграничен пренос. Според европейските депутати обаче регулацията има "дупки" и неясноти, които дават възможност на престъпници да избегнат ограниченията.

Въпреки големия риск, свързан с преноса на биткойни, новите правила не обхващат криптовалутите, защото депутатите признават, че митническите власти нямат ресурсите да ги контролират.

С предложението за промяна от ЕП искат да бъде дадена точна дефиниция на това какво може да бъде пренесено през границата без декларация. Така в широката дефиниция на "пари в брой" ще се отчита и стойността на златни бижута, скъпоценни камъни и метали, както и анонимни кредитни карти.

Властите ще могат да задържат пари и скъпоценности и под прага от 10 хил. евро, ако имат съмнения за престъпна дейност, предвиждат още одобрените от парламентарната комисия промени. Страните от ЕС имат данни, че членове на "Ислямска държава" например пренасят суми под границата, а властите не могат да направят нищо. С тази промяна ще се избегнат тези казуси.

Депутатите искат още от ЕК да работи за сближаване на санкциите при незаконен пренос на парични средства.

Проектът за промени в регулацията трябва да бъде одобрен по време на пленарно заседание на ЕП, а след това ще започнат и преговори със страните членки, допълват още от парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Опитите на евреите зад океана да си спасят потъващата гемия, чрез тотално безумни ограничения на финансовата свобода на редовите граждани ще доведе до колапс.Цената на биткойн и криптовалутите ще се изстреля в космоса след тази простотия.Това предложение няма как да мине през правителствата на държавите членки без изнудване и сблъсък със свободните граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още