IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Цените на петрола ще задържат силата си и през 2018 г.

Според инвестиционната банка ОПЕК и съюзниците му ще спазват по-стриктно споразумението за свиване на добива

18:48 | 05.12.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола ще задържат силата си и през 2018 г., очаква инвестиционната банка Goldman Sachs, цитирана от Bloomberg.

Според Goldman Sachs ОПЕК и съюзниците му ще спазват по-стриктно споразумението за свиване на добива. Миналата седмица петролният картел и други производители, включително Русия, се споразумяха да продължават със съкращенията в добива до края на следващата година.

Докладът на инвестиционната банка очакват възвръщаемост от суров петрол в размер на 9% през следващите 12 месеца. 

Позицията на Goldman се различава от тази на Citigroup, които имат мечи нагласи. Citigroup прогнозира, че ОПЕК, Канада, Бразилия, Русия и САЩ ще увеличат резервите си от петрол.

Goldman Sachs все пак предупреждава, че шистовите производители ще започнат да реагират на по-скъпия петрол през 2019 г.

„Продължаваме да смятаме, че преценката на ОПЕК за реакцията от страна на предлагането към по-високите цени е прекалено консервативна, особено що се отнася до шистовите производители“, пише в доклада на Goldman.

Инвестиционната банка понижава прогнозите си за добива в ОПЕК и Русия с 350 хил. барела дневно до 44,3 млн. барела дневно през 2018 г. Кредиторът е оптимистичен за глобалното търсене на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Абе сичките тука мноо ги разбирате нещата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Georgi Georgi
преди 6 години
Именно , ама те или по-скоро шефовете им нямат файда от високи цени , щото вече залагат на съвсем други индустрии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Цената на петрола ще е такава, каквато наредят "нашите момчета" в Лондон, Ню Йорк и(хайде от мен да мине) Сингапур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
lyusien
преди 6 години
До 2 Никога не съм прогнозирал цени на петрола от 20 долара за барел Вероятно си се объркал Прогнозирал съм средни цени на петрола между 43 и 48 долара за барел И сега ще ти го напиша пак -2019 цени на петрола средни от 47-55долара за барел Запомни го за да не пишеш вече глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
А дали нема да ни припомниш и прогнозата си за 2017, която направи през 2015? Май за около 20-тина, даже без малко, долара за барел нещо каканижехте. А лани моретата беха пълни със закотвени танкери с непродаден нефт, дето никой го не искал...? Само че тогава бехте повече врачки. Сега некои се потопиха и избегват тази тема... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
lyusien
преди 6 години
Голдман Сакс продължава да акцентира за движението на цените на петрола върху производството спазването на ограниченията на производството от ОПЕК Русия и други Но главния движещ фактор върху цените на петрола през 2019 ще бъде потреблението А то постоянно ще намалява В много части на света подхранвано от енергиината ефективност електрическите автомобили и камиони В Е И дори от глобалното затопляне ПОТРЕБЛЕНИЕТО постоянно ще намалява и през 2019 ще видим стабилни цени но на ниско ниво 47-55 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още