IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата обяви битка на схемите за източване на НЗОК чрез болниците

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват съвместни проверки на договорите на болниците в страната

16:43 | 05.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата продължава битката срещу схемите за източване на публичния ресурс в здравеопазването. Това стана ясно на съвместна персконференция, която дадоха здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров.

След първата акция на службите срещу незаконния износ на лекарства чрез лекари, аптекари и болници тримата обявиха, че започват съвместни проверки, които ще обхванат всички болници в страната. Трите институции – Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата, ще действат съвместно, за да обединят правомощията си.

Проверките на болниците ще се извършват по точно определени процедури и правила, увери здравният министър Кирил Ананиев. Той обеща, че няма да има "чадъри за никого“.

Целта е да се проследи как се използва общественият ресурс на Здравната каса, по какви схеми и къде отиват парите от здравни вноски, които са предназначени за лечение на българските граждани, каза здравният министър.

Обект на новите проверки ще бъдат договорите на болниците, поясни Кирил Ананиев. По думите му ще има изрядни контракти, но със сигурност и такива, които ощетяват Касата.

Ананиев беше категоричен, че след първата акция отпреди дни за нелегалния износ на лекарства властта се фокусира върху схемите в болничната и извънболничната помощ. Той заяви, че проверките ще бъдат системен подход в името на прозрачността при разходването на средствата.

Вътрешният министър Валентин Радев каза, че вече четири месеца МВР работи активно по проверки в здравния сектор и призна, че те са инициирани по сигнали за нерегламентирани практики по отклоняване на средства.

Вглеждаме се по-активно в лошите практики, посочи Радев, визирайки първата операция на службите, свързана с лекарствата, отпреди дни. Ще успеем да ограничим тези практики. Битката ще бъде жестока, практиките взеха застрашителни размери, заяви Радев и призова за активна позиция и от страна на гражданите.

Министърът на здравеопазването е разпоредил до 20 декември да се направи проверка на всички болници в 27-те области на страната по общо 200 договора. Инспекциите ще бъдат от екипи на Министерството на здравеопазването и Здравната каса. Проверките ще са по всички параметри, а резултатите ще бъдат изпратени в прокуратурата при открити нередности. 

Кирил Ананиев коментира, че целта на проверките ще е болниците да се оздравят и преструктурират, така че да предлагат качествена здравна услуга, а не да бъдат фалирани.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че държавното обвинение се намесва в помощ срещу източването на обществения ресурс по повод доклад от юни месец тази година на предишния министър на здравеопазването за финансовото състояние на държавните и общинските лечебни заведения. От документа се вижда, че девет са болниците пред фалит.

Цацаров огласи резултатите от проверките, описани в доклада, като акцентира върху схемата „болница в болницата“. Той каза, че на среща в прокуратурата е взето решение да се прекрати тази практика, източваща Касата.

Обвинител номер едно поясни, че в момента законодателството в България позволява да същесвува „болница в болницата“, ако частната болница извършва различна дейност. В описаните казуси, които той цитира, обаче става дума за случаи, при които на територията на държавно или общинско лечебно заведение има частна болница, която осъществява идентична дейност.

Започнала е проверка, която да покаже в колко държавни и общински болници функционират частни. Общо 195 лечебни заведения са проверени, като от тях 38 са с държавна собственост, 127 – с общинска, и 30 – със смесена собственост.

Главният прокурор даде примери за „болница в болницата“ с няколко договора на държавната болница във Враца с частни структури, както и на тази в Ловеч с частни заведения.

Цацаров обясни, че врачанската болница, която обяви банкрут преди месец и се наложи държавата да взема специални мерки, е фалирана именно по схемата „болница в болницата“. Там вече има обвинение за неизгоден договор. Предстои да се внесе обвинение за още един неизгоден договор, тъй като се оказва, че във Враца болниците в болницата са две. Освен това частната болница е използвала аптеката на държавната врачанска болница, като договорът е за 50 лева на година.

Друго нарушение, което е открито при проверката, е за назначен на заплата лекар, който никога не е стъпвал във врачанската болница, а е бил с частна практика в Шумен. За разследвания срок са му изплатени 33 хил. лева възнаграждения.

Обвинение има и за закупен томограф на стойност 782 970 лева без ДДС, който не е закупен на пазарната цена, а на завишена.

За друга проблемна болница – тази в Ловеч, също са констатирани нарушения.

Що се отнася до болницата в Белоградчик, за чиито казус стана ясно вчера, то тя не е била в схемата, а проблемите са заради лошо управление.

Цацаров напомни и че вече се води дело за казуса с ВМА, където има мегаболница в болницата.

Общо 40 класьора с материали е събрала прокуратурата. Всички договори се проверяват от здравни експерти. Тези, в които има и най-малко съмнение за нарушение, отиват в прокуратурата, увери Сотир Цацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Докато не се закрие "черната дупка " НЗОК така ще е ... няма нищо безплатно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още